Φωτο: Shutterstock

Πανέτα: Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος της πανδημίας για την οικονομία

«Είναι πολύ νωρίς για να διακηρύξουμε την νίκη», είπε ο Πανέτα, επισημαίνοντας πως η οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι πιθανό να συρρικνωθεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. 

Ο κίνδυνος για την οικονομία της ευρωζώνης από τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει ακόμα, τόνισε το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φάμπιο Πανέτα, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει την ανάγκη για αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. 

«Είναι πολύ νωρίς για να διακηρύξουμε την νίκη», είπε χαρακτηριστικά ο Πανέτα σε συνέντευξη στη La Repubblica, επισημαίνοντας πως η οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι πιθανό να συρρικνωθεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. 

«Δεν μας δίνουν επαρκείς λόγους για ικανοποίηση», είπε παράλληλα, αναφερόμενος στα πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν βελτίωση στη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις.

Τέλος, όσον αφορά το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ λόγω της πανδημίας (PEPP), είπε πως «το πρόγραμμα λειτουργεί καλά, και δεν βλέπω οικονομικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αλλάξουμε τις αποφάσεις ή τις ενέργειές μας». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Συμφωνία άμεσα για το Ταμείο Ανάκαμψης - Αβέβαιες οι προοπτικές της οικονομίας 

Άνιση θα είναι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας, με την ΕΚΤ να καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να μην κωλυσιεργούν και να δράσουν με ταχύτητα.