Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ότι, παρά τη «θετική» αξιολόγηση των συνομιλιών με τους Αμερικανούς απεσταλμένους που επισκέπτονται το Κίεβο, ο πόλεμος κατά της Ρωσίας αναμένεται να συνεχιστεί και τον φετινό χειμώνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξελίξεις δείχνουν ότι η σύγκρουση θα παραταθεί, τουλάχιστον προς το παρόν.
Ο Ζελένσκι τόνισε πως η Ουκρανία ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνίες με τους Αμερικανούς εταίρους και βασίζεται στη στήριξη των Ευρωπαίων, ειδικά εάν ο πόλεμος διαρκέσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπως φαίνεται να συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες με τους Αμερικανούς απεσταλμένους.
Σε ό,τι αφορά το εδαφικό, το οποίο αποτελεί βασικό ζήτημα στη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι τέτοια σύνθετα θέματα μπορούν να επιλυθούν μόνο σε συναντήσεις μεταξύ αρχηγών κρατών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τόσο περίπλοκα θέματα (για τα εδάφη) δεν μπορούν να επιλυθούν παρά μόνο σε επίπεδο ηγετών», επισημαίνοντας τη θέση του κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις πρώτες συνομιλίες στο Κίεβο με τους απεσταλμένους του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι ζητά εδώ και καιρό συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τη διευθέτηση του ζητήματος των εδαφών, ωστόσο το Κρεμλίνο αρνείται να προχωρήσει σε μια τέτοια συνάντηση.
Τέλος, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι στις συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ουκρανίας συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας, οικονομικών εγγυήσεων για το Κίεβο, καθώς και ένα σχέδιο ευημερίας.