ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Fed: Τα επιτόκια θα παραμείνουν στο μηδέν για όσο χρειαστεί

Σημάδια βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας καταγράφηκαν στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, με την κατάσταση, όμως, να παραμένει δύσκολη και να εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας.

Αμετάβλητα, όπως άλλωστε αναμένονταν, διατήρησε τα αμερικανικά επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι παραμένει ανά πάσα στιγμή έτοιμη να στηρίξει με κάθε μέσο την αμερικανική οικονομία. 

Τα επιτόκια των ΗΠΑ παρέμειναν στο εύρος του 0% έως 0,25% και αναμένεται να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο έως ότου η οικονομία έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες.

Στην ανακοίνωση της τράπεζας τονίζεται ότι το πλήγμα της πανδημίας στην αμερικανική οικονομία είναι ιδιαίτερα ισχυρό, ενώ η έντασή του θα εξαρτηθεί από  την πορεία του κορονοϊού και προστίθεται ότι «η Fed είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλο το εύρος των εργαλείων που διαθέτει για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία σε μία εποχή προκλήσεων, ενώ ταυτόχρονα παραμένει πιστή στους στόχους για στήριξη της αγοράς εργασίας και σταθεροποίηση των τιμών».

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι το ξέσπασμα του κοροναϊού προκάλεσε τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Μετά από έντονες πιέσεις, η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση ενισχύθηκαν ελαφρώς τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδά τα οποία βρίσκονταν στις αρχές του 2020.

Η χαμηλότερη ζήτηση και οι σημαντικά χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου περιορίζουν τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ οι χρηματοοικονομικές συνθήκες βελτιώθηκαν τους τελευταίους μήνες, εν μέρει εξαιτίας και των μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί.

«Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία του ιού. Η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Σήμα» της Fed για δύο αυξήσεις στα επιτόκια έως τα τέλη του 2023

Η τράπεζα αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, το τρέχον έτος, στο 3,4%. Αναφορικά με τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένει ένα ανοδικό ξέσπασμα, το οποίο θα φτάσει το 7%.