Φωτο shutterstock

Κατάρρευση 32,9% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο

Καμία από τις κρίσεις των τελευταίων δύο αιώνων δεν έχει προκαλέσει τόσο έντονη πτώση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία της εμφάνισε η αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, αν και τα στοιχεία ήταν λιγότερο χειρότερα από τις εκτιμήσεις. 

Για τους μήνες Απρίλιο έως Ιούνιο το ΑΕΠ σημείωσε πτώση 32,9%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση της τάξης του 34,7%.

Οι ισχυρές μειώσεις σε κατανάλωση, εξαγωγές, αποθέματα, επενδύσεις και δαπάνες ήταν μεταξύ των επιμέρους παραγόντων που οδήγησαν στην πτώση του ΑΕΠ.

Σημειώνεται πως καμία από τις κρίσεις των τελευταίων δύο αιώνων δεν έχει προκαλέσει τόσο έντονη πτώση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, το χειρότερο τρίμηνο κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, το τέταρτο τρίμηνο εκείνου του έτους, σημειώθηκε πτώση του ΑΕΠ κατά 8,4%. Το προηγούμενο χαμηλό ήταν πτώση 10% το πρώτο τρίμηνο του 1958.

Παράλληλα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, ενώ εμφάνιζαν μείωση από την κορύφωσή τους στα τέλη Μαρτίου. Για την εβδομάδα έως τις 25 Ιουλίου, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 12.000 στα 1,434 εκατ. αιτήσεις. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 867.000 στα 17,06 εκατ.

Παράλληλα, η Fed ανακοίνωσε χθες ότι αμετάβλητα, όπως άλλωστε αναμένονταν, διατήρησε τα αμερικανικά επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι παραμένει ανά πάσα στιγμή έτοιμη να στηρίξει με κάθε μέσο την αμερικανική οικονομία. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία του ιού. Η συνεχιζόμενη κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά».

Στην ανακοίνωση της τράπεζας τονίζεται ότι το πλήγμα της πανδημίας στην αμερικανική οικονομία είναι ιδιαίτερα ισχυρό, ενώ η έντασή του θα εξαρτηθεί από  την πορεία του κορονοϊού και προστίθεται ότι «η Fed είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλο το εύρος των εργαλείων που διαθέτει για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία σε μία εποχή προκλήσεων, ενώ ταυτόχρονα παραμένει πιστή στους στόχους για στήριξη της αγοράς εργασίας και σταθεροποίηση των τιμών».

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι το ξέσπασμα του κορονοϊού προκάλεσε τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Μετά από έντονες πιέσεις, η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση ενισχύθηκαν ελαφρώς τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδά τα οποία βρίσκονταν στις αρχές του 2020.

Η χαμηλότερη ζήτηση και οι σημαντικά χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου περιορίζουν τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ οι χρηματοοικονομικές συνθήκες βελτιώθηκαν τους τελευταίους μήνες, εν μέρει εξαιτίας και των μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Australia-fotia-pyrkagies
ΔΙΕΘΝΗ

Τεράστια πυρκαγιά στην Καλιφόρνια, απομακρύνθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι από τα σπίτια τους

Έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 300 πυροσβέστες, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και αεροσκαφών, για να ελέγξουν την πυρκαγιά που έχει ήδη απανθρακώσει 40.000 στρέμματα γης.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ εξετάζει την απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας Μ. Έσπερ

Mε αφορμή τις διαφορετικές απόψεις τους σε μια σειρά θεμάτων, αλλά όχι πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Οι αλλαγές στα κορυφαία αξιώματα είναι συνηθισμένο φαινόμενο στο τέλος μιας προεδρικής θητείας, σχολίασε αξιωματούχος.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αφαιρούνται από τους δασμούς αγαθά από Ελλάδα, Βρετανία - Προστίθενται από Γερμανία, Γαλλία

H Ε.E. εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες για την επίλυση των εμπορικών διενέξεων. Ανάληψη δράσης από την Κομισιόν για τους δασμούς στα αεροσκάφη της αναμένει η Airbus.