ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου

Σαλβαδόρ: Το ανώτατο δικαστήριο επικυρώνει ποινές για φόνους ολλανδών δημοσιογράφων

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ επικύρωσε τις 30ετείς ποινές φυλάκισης σε τρεις απόστρατους για τη δολοφονία τεσσάρων ολλανδών δημοσιογράφων το 1982, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

Το ανώτατο δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ επικύρωσε τις ποινές τριάντα ετών κάθειρξης που είχαν επιβληθεί σε τρεις απόστρατους για τη δολοφονία τεσσάρων Ολλανδών δημοσιογράφων το 1982, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Η σχετική απόφαση γνωστοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συγκεκριμένα, το 2025 δικαστήριο είχε καταδικάσει τον άλλοτε υπουργό Άμυνας και στρατηγό ε.α. Χοσέ Γκιγιέρμο Γκαρσία, καθώς και τους συνταγματάρχες ε.α. Φρανσίσκο Μοράν και Μάριο Αδαλμπέρτο Ρέγες Μένα, για την υπόθεση της δολοφονίας των δημοσιογράφων.

Οι Κος Κόστερ, Γιαν Κάιπερ, Χανς τερ Λάαχ και Γιοπ Βίλεμσον σκοτώθηκαν στις 17 Μαρτίου 1982, ενώ πραγματοποιούσαν γυρίσματα ντοκιμαντέρ με θέμα τον εμφύλιο πόλεμο στο Ελ Σαλβαδόρ, ο οποίος διήρκεσε από το 1980 έως το 1992.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η υπεράσπιση των τριών απόστρατων, οι οποίοι είναι πλέον προχωρημένης ηλικίας, δεν κατόρθωσε να αναιρέσει τα επιχειρήματα εφετείου που είχε ήδη επικυρώσει τις καταδίκες τους.

Ο Χοσέ Γκιγιέρμο Γκαρσία είχε διατελέσει επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ελ Σαλβαδόρ από το 1979 ως το 1983, περίοδο κατά την οποία διαπράχθηκαν οι σοβαρότερες σφαγές από τον στρατό.

Η υπόθεση των τεσσάρων δημοσιογράφων δεν διερευνήθηκε ουσιαστικά μέχρι το 1993, όταν ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ επιτροπή αλήθειας, με στόχο να αποκαλυφθούν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Η επιτροπή αυτή επαλήθευσε ότι οι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους πέφτοντας σε ενέδρα του στρατού σε αγροτική περιοχή της επαρχίας Τσαλατενάνγκο, περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ.

Η υπόθεση οδηγήθηκε εκ νέου στη δικαιοσύνη το 2018, μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του 1993 περί γενικής αμνηστίας για τα εγκλήματα της εμφύλιας σύρραξης.

Τα θύματα εργάζονταν για το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο IKON, το οποίο είχε ιδρυθεί από εκκλησιαστικές κοινότητες.

Ο εμφύλιος πόλεμος στο Ελ Σαλβαδόρ μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και αριστερών ανταρτών είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 75.000 νεκρούς και περίπου 7.000 αγνοούμενους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Πολωνός πρόεδρος Κάρολ Ναβρότσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Ο Πρόεδρος της Πολωνίας να εγκρίνει τους διορισμούς των δικαστών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τον Πολωνό πρόεδρο να επικυρώσει τον διορισμό 8 νέων δικαστών, υπογραμμίζοντας πως το Συνταγματικό Δικαστήριο πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη νομολογία της ΕΕ.
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Βαρθολομαίος στηρίζει Ουκρανία και ζητά επιστροφή απαχθέντων παιδιών

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επανέλαβε τη στήριξή του στον ουκρανικό λαό και τόνισε την ανάγκη ειρήνης και επιστροφής των απαχθέντων παιδιών, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ζελένσκι στο Φανάρι.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαρθρώθηκε οργάνωση που διέπραττε απάτες εκατομμυρίων μέσω σωματείου-ΜΚΟ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που μέσω ΜΚΟ διέπραττε απάτες και υπεξαιρέσεις σε βάρος δωρητών και ωφελούμενων, με τα έσοδα να κατευθύνονται σε χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων. Συνελήφθησαν έξι άτομα, σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση.
Άγαλμα δικαιοσύνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΠΕΔ: Ημερίδα για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη στις 11 Νοεμβρίου

Η ημερίδα αυτή έχει ως στόχο να παρουσιάσει και να αναδείξει τις κατευθύνσεις της δικαιοσύνης στο μέλλον μέσα από τις νομοθετικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στον ευρωπαϊκό χώρο.
Ντόναλντ Τραμπ χειρονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Δικαστής απαγορεύει στην κυβέρνηση Τραμπ να απειλεί εκλογικούς αξιωματούχους

Δικαστής στις ΗΠΑ διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης να σταματήσει τις απειλές δίωξης κατά αξιωματούχων που δεν εφαρμόζουν τις οδηγίες Τραμπ για τον αποκλεισμό μη πολιτών από την ψηφοφορία, λίγο πριν τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές.