ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:14:15 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αισιοδοξία στα αμερικανικά futures με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα

Για μια συνεδρίαση με κέρδη ετοιμάζεται η Νέα Υόρκη μετά από τα θετικά αποτελέσματα που παρουσίασαν Apple, Αmazon και Facebook.

Αισιοδοξία επικρατεί σήμερα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τη Wall Street να ετοιμάζεται για μία συνεδρίαση σε θετικά πρόσημα μετά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Apple, Αmazon και Facebook. Οι επενδυτές παραμένουν ωστόσο επιφυλακτικοί καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα. 

Στις 14.45 ώρα Ελλάδος, ο δείκτης US 500 Futures καταγράφουν άνοδο 0,25%, ο δείκτης Nasdaq 100 Futures σημειώνει άνοδο 1,08% ενώ τέλος, ο Dow Futures ενισχύεται κατά 0,27%.

 

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι ΗΠΑ αγωνίζονται ακόμη να βρουν το κατάλληλο έδαφος για να περάσουν ένα άλλο πακέτο τόνωσης, με βασικό ζήτημα να αποτελεί το εβδομαδιαίο επίδομα ανεργίας λόγω πανδημίας στα 600 δολ., το οποίο λήγει αργότερα την Παρασκευή. Μια πρόταση των Ρεπουμπλικανών να μειώσει αυτό το ποσό στα 200 δολ. την εβδομάδα απορρίφθηκε εχθές.

Η οικονομία στη χώρα δείχνει ήδη σημάδια στρες. Τα επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν στα 1,43 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζοντας ανοδικά για τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 9,5% σε απόλυτους όρους το δεύτερο τρίμηνο.

Στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη ιστορικά συρρίκνωσή της σημείωσε η οικονομία της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε απρόσμενα ελαφρά τον Ιούλιο. Στο πλαίσιο αυτό η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,76%, το Λονδίνο πέφτει κατά 0,11%, το Παρίσι υποχωρεί κατά 2,13%

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 12,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από το 1995, όταν άρχισαν οι σχετικές σειρές στοιχείων, συνέπεσε με τα περιοριστικά μέτρα για την COVID -19, η χαλάρωση των οποίων ξεκίνησε σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης από τον Μάιο. Η συρρίκνωση ήταν λίγο μεγαλύτερη σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς για μία πτώση 12% και ήρθε σε συνέχεια της μείωσης του ΑΕΠ κατά 3,6% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η Eurostat ανέφερε ότι οι προσωρινές εκτιμήσεις βασίζονται σε πηγές στοιχείων που δεν είναι πλήρεις και υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεώρηση. Η επόμενη εκτίμηση για το ΑΕΠ του δεύτερο τριμήνου θα δημοσιευθεί στις 14 Αυγούστου.

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 15% μετά από τη μείωσή του κατά 3,1% στο πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται επίσης για τη με διαφορά μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από το 1995. Από τις χώρες, για τις οποίες είναι διαθέσιμα τα σχετικά στοιχεία (για την Ελλάδα δεν είναι) για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Ισπανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο (-18,5%), ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (-14,1%), τη Γαλλία (-13,8%), ενώ η Λιθουανία κατέγραψε τη μικρότερη πτώση (-5,1%).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Για κίνδυνο σοβαρής διόρθωσης στις αγορές προειδοποιεί το ΔΝΤ

Το Ταμείο στην έκθεσή του «Global Financial Stabilty Report», τονίζει ότι η άνοδος των αγορών στηρίζεται κατά κύριο λόγο στα κρατικά προγράμματα στήριξης και όχι σε θετικά μακροοικονομικά ή εταιρικά δεδομένα.