Φώτο: ΑΠΕ

Έτοιμοι να παραδώσουν την TikTok στην Microsoft οι Κινέζοι μέτοχοι

Η απειλή Τραμπ για πλήρη απαγόρευση του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου για λόγους εθνικής ασφάλειας οδηγεί την ByteDance σε απόφαση για πώληση όλων των μετοχών της αμερικανικής θυγατρικής.

Σε φυγή τρέπονται οι Κινέζοι μέτοχοι των αμερικανικών δραστηριοτήτων της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης TikTok, που εμφανίζονται πλέον πρόθυμοι να μεταβιβάσουν όλες τις μετοχές στη Microsoft, προκειμένου να αποφύγουν την πλήρη απαγόρευση της εφαρμογής, την οποία προανήγγειλε την Παρασκευή ο πρόεδρος Τραμπ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κινεζική εταιρεία ByteDance έχει συμφωνήσει να πουλήσει το σύνολο της αμερικανικής δραστηριότητας του TikTok. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι το TikTok, υπό την κινεζική μητρική του εταιρεία, αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, λόγω των προσωπικών δεδομένων δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών που διαχειρίζεται.

Η νέα παραχώρηση από την πλευρά της ByteDance, η οποία ως τώρα δεχόταν να πουλήσει μεγάλος μέρος των μετοχών αλλά όχι το σύνολό τους σε αμερικανικό όμιλο, θα δείξει αν η απειλή του Τραμπ να απαγορεύσει το TikTok ήταν πραγματική ή αποτελούσε μια διαπραγματευτική τακτική. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν πράγματι ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να απαγορεύσει μια εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχει έως και 80 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Air Force One αργά την Παρασκευή ότι θα εκδώσει διάταγμα για την άμεση απαγόρευση του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ακόμη και αν κλείσει συμφωνία η ByteDance με κάποια αμερικανική εταιρεία. «Δεν είμαστε χώρα συγχωνεύσεων και εξαγορών», είχε πει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη νέα προτεινόμενη συμφωνία, όπως μεταδίδει το Reuters, η ByteDance θα εξέλθει εντελώς από την αμερικανική θυγατρική και η Microsoft θα αναλάβει το TikTok στις ΗΠΑ. Ορισμένοι επενδυτές της Bytedance που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ μπορεί να δοθεί η ευκαιρία να λάβουν μειοψηφικά μερίδια στην επιχείρηση. Περίπου το 70% των ξένων επενδυτών της ByteDance προέρχονται από τις ΗΠΑ.

«Η κυβέρνηση έχει πολύ σοβαρές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με tikTok. Συνεχίζουμε να αξιολογούμε τη μελλοντική πολιτική», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δήλωσή του, αρνούμενος να σχολιάσει εάν ο Τραμπ θα δεχθεί την παραχώρηση του ByteDance. Η ByteDance στο Πεκίνο δεν απάντησε σε αίτημα για του πρακτορείου για σχόλιο.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, η Microsoft, η οποία κατέχει επίσης το επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο  LinkedIn, θα είναι υπεύθυνη για την προστασία όλων των δεδομένων χρήστη TikTok στις ΗΠΑ. Το σχέδιο επιτρέπει και σε άλλη αμερικανική εταιρεία, εκτός από τη Microsoft, να συμμετάσχει στη διαχείριση του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου.

«Ποια είναι η σωστή απάντηση; Μια αμερικανική εταιρεία όπως η Microsoft να αναλάβει το TikTok. Κερδίζουν όλοι. Διατηρεί τον ανταγωνισμό ζωντανό και τα δεδομένα μακριά από τα χέρια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», έγραψε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ στο Twitter το Σάββατο.

Η αξία της ByteDance αποτιμήθηκε σε 140 δισ. δολάρια νωρίτερα φέτος, όταν ένας από τους μετόχους της, η Cheetah Mobile, πώλησε ένα μικρό μερίδιο στο πλαίσιο ιδιωτικής συναλλαγής. Οι αρχικοί επενδυτές περιλαμβάνουν την ιαπωνική Softbank Group Corp. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της ByteDance προέρχεται από τη διαφήμιση σε εφαρμογές στο πλαίσιο των κινεζικών δραστηριοτήτων της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ