Φωτο: ΑΠΕ

Η Βικτόρια της Αυστραλίας κηρύττει «κατάσταση καταστροφής», επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας

Στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, έχουν ήδη εκδοθεί εκ νέου οδηγίες για παραμονή των πολιτών στα σπίτια τους για διάστημα έξι εβδομάδων. η Η Βικτόρια ανακοίνωσε 671 νέα κρούσματα.

Η πολιτεία της Βικτόριας στην Αυστραλία κήρυξε «κατάσταση καταστροφής» και επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα για την πρωτεύουσα Μελβούρνη, στο πλαίσιο των αυστηρότερων μέχρι στιγμής μέτρων που έχει λάβει για να περιορίσει την αναζωπύρωση της COVID-19.

Στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, έχουν ήδη εκδοθεί εκ νέου οδηγίες για παραμονή των πολιτών στα σπίτια τους για διάστημα έξι εβδομάδων αλλά οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την επιδημία, με τους αριθμούς των νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα να καταγράφουν ρεκόρ.

Σήμερα η Βικτόρια ανακοίνωσε 671 νέα κρούσματα --ένας από τους υψηλότερους αριθμούς νέων περιστατικών που έχει καταγράψει-- και 7 θανάτους λόγω της COVID-19. Οι υψηλοί αριθμοί περιστατικών μετάδοσης στην κοινότητα και κρουσμάτων άγνωστης προέλευσης οδήγησαν στην επιβολή νέων περιορισμών, που θα ισχύσουν για έξι εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Οι ισχύοντες κανόνες αποτρέπουν χιλιάδες και χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα και τη νοσηλεία χιλιάδων ανθρώπων και πολλές περισσότερες τραγωδίες από αυτές που έχουμε δει. Αλλά δεν λειτουργούν αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βικτόριας Ντάνιελ Άντριους.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 μ.μ. έως τις 5 π.μ. κάθε μέρα θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα το βράδυ στη Μελβούρνη, απαγορεύοντας στους σχεδόν 5 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης να βγουν από τα σπίτια τους εκτός και να θέλουν να πάνε στην εργασία τους και να λάβουν ή να προσφέρουν βοήθεια.

Η Αυστραλία έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πολλές άλλες χώρες αναφορικά με τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά με υψηλό οικονομικό τίμημα. Έχει καταγράψει περίπου 18.000 κρούσματα και μόλις πάνω από 200 θανάτους, αλλά η πρόσφατη αύξηση στη Βικτόρια αποδείχθηκε δύσκολη να ελεγχθεί.

Η κήρυξη «κατάστασης καταστροφής» δίνει μεγαλύτερες εξουσίες στην αστυνομία της Βικτόριας για να διασφαλίσει ότι οι πολίτες συμμορφώνονται με τις οδηγίες για τη δημόσια υγεία.

Η γειτονική πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, η πολυπληθέστερη της Αυστραλίας, ανακοίνωσε σήμερα 12 κρούσματα, με τις αρχές να εκδίδουν «ισχυρή» σύσταση για τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού ζητάει η Αυστραλία, «όχι τώρα» απαντά η Γαλλία

Το αίτημα της Αυστραλίας για ανεξάρτητη έρευνα στην προέλευση και την εξάπλωση της πανδημίας, έχει προκαλέσει έντονη κριτική από την Κίνα, που κατηγορεί Αυστραλούς βουλευτές ότι ακολουθούν οδηγίες από τις ΗΠΑ.
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον άλλες τέσσερις εβδομάδες οι περιορισμοί στην Αυστραλία

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε πως τον ερχόμενο μήνα η Αυστραλία θα επεκτείνει τα διαγνωστικά τεστ και θα βελτιώσει την ικανότητά της να ιχνηλατεί επαφές γνωστών κρουσμάτων του κορονοϊού.