ΓΔ: 2653.1 -0.35% Τζίρος: 384.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:21:38
Εναέρια άποψη Γιοχάνεσμπουργκ

Νότια Αφρική: Εκδηλώσεις μνήμης για 9 δολοφονημένες γυναίκες

Στο Γιοχάνεσμπουργκ, αγώνας δρόμου και εκδηλώσεις έγιναν στη μνήμη εννέα δολοφονημένων γυναικών, προκαλώντας οργή στη Νότια Αφρική. Τα θύματα ήταν κυρίως 20-40 ετών, ενώ η αστυνομία ερευνά αν οι φόνοι συνδέονται.

Σοβαρές αντιδράσεις και έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στη Νότια Αφρική οι δολοφονίες εννέα γυναικών το τελευταίο διάστημα κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, με δεκάδες πολίτες να συμμετέχουν σε αγώνες δρόμου και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Τα περιστατικά αυτά αναδεικνύουν το διαχρονικό πρόβλημα της έμφυλης βίας στη χώρα, δημιουργώντας κύμα οργής στην κοινή γνώμη.

Η αστυνομία έχει εντοπίσει εννέα πτώματα γυναικών στη συνοικία Εκουρχουλένι, ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ, τους τελευταίους δύο μήνες. Τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικίας 20 έως 40 ετών και πολλά βρέθηκαν χωρίς ρούχα, με ενδείξεις σεξουαλικής βίας. Οι αρχές διερευνούν αν οι υποθέσεις συνδέονται μεταξύ τους.

Στο Γιοχάνεσμπουργκ πραγματοποιήθηκε αγώνας δρόμου στη μνήμη της Ελίζαμπεθ Μοσελακγκόμο, η οποία εξαφανίστηκε ενώ έκανε τζόκινγκ και βρέθηκε νεκρή λίγες ημέρες αργότερα. Συμμετέχοντες άναψαν κεριά και κρατούσαν πανό με το σύνθημα: «Αρκετά. Σταματήστε τις γυναικοκτονίες».

Η Λεράτο Λεντσέλα, μία από τους συμμετέχοντες, τόνισε ότι οι γυναίκες δεν αισθάνονται ασφαλείς πουθενά, είτε τρέχουν, είτε βρίσκονται στο ταχυδρομείο, σε ραντεβού ή ακόμα και στα ίδια τους τα σπίτια.

Το κύμα δολοφονιών αναζωπύρωσε την οργή για τη βία κατά των γυναικών στη Νότια Αφρική, όπου η έμφυλη βία έχει χαρακτηριστεί εθνική καταστροφή. Παρά τις εξαγγελίες και τη δημοσιότητα, πολλές γυναίκες καταγγέλλουν ότι τα μέτρα προστασίας παραμένουν ανεπαρκή.

Στατιστικά και αντιδράσεις φορέων

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες στη Νότια Αφρική - χώρα 62 εκατομμυρίων κατοίκων - βιώνει σωματική ή σεξουαλική βία σε κάποιο στάδιο της ζωής της. Η χώρα συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνες με τα υψηλότερα ποσοστά βίας κατά γυναικών και παιδιών παγκοσμίως.

Το ίδρυμα Uyinene ⁠Mrwetyana, που δραστηριοποιείται κατά της έμφυλης βίας, τόνισε: «Αρκετά. Οι γυναίκες μας αξίζουν να ζουν, να περπατάνε, να τρέχουν και να υπάρχουν χωρίς φόβο».

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα δεσμεύθηκε για ενδελεχείς έρευνες, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα δεν πρέπει να συνηθίσει στη βία αυτή. Ωστόσο, η αστυνόμευση στη Νότια Αφρική αντιμετωπίζει προβλήματα διαφθοράς και έλλειψης πόρων, με μόλις έναν στους δέκα φόνους να εξιχνιάζεται.

Η Μερλίζ Τζόγκιατ της οργάνωσης Women for Change επισήμανε ότι η μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία στην περιοχή οδήγησε στον εντοπισμό των θυμάτων, ενώ το πρόβλημα αφορά όλη τη χώρα. Σε ανάρτησή της η οργάνωση ανέφερε: «Σταματήστε να εναποθέτετε την ευθύνη για την ασφάλειά μας σε εμάς».

Εξελίξεις στις έρευνες και ανταμοιβές για πληροφορίες

Η αστυνομία προσφέρει αμοιβή 400.000 ραντ (21.000 ευρώ) για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του ή των δραστών, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία ανακοίνωσε αμοιβή 26.000 ευρώ. Ένας ύποπτος συνελήφθη δύο ημέρες μετά την ανακάλυψη ενός από τα θύματα και παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστηρίου, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η Τεμπέλο Μοσικίλι, ανώτερη αξιωματούχος της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας, δήλωσε ότι ο συλληφθείς είναι αλλοδαπός, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Η εξαφάνιση της Ελίζαμπεθ Μοσελακγκόμο και η κινητοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνέβαλαν στον εντοπισμό και άλλων πτωμάτων, ενώ το πρώτο θύμα βρέθηκε στα μέσα Ιουλίου, χωρίς να προκαλέσει αρχικά μεγάλη δημοσιότητα.

Ο Πανγιάζα Λεσούφι, επικεφαλής της επαρχίας όπου βρίσκεται το Γιοχάνεσμπουργκ, δήλωσε: «Κάποιος μάς κήρυξε πόλεμο και θα απαντήσουμε, δεν θα παραδοθούμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

περιπολικό άμεσης δράσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη μέλους σπείρας στη Θεσσαλονίκη για απάτες σε ηλικιωμένες

Η Αστυνομία συνέλαβε αλλοδαπό ύποπτο ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης που κατηγορείται για δύο απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα, με στόχο το παράνομο όφελος από τις πράξεις αυτές.
Χρήματα και χειροπέδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίωξη για κακουργήματα σε μέλη κυκλώματος εκβιαστών καταστηματαρχών

Ποινική δίωξη για 13 κακουργήματα και 3 πλημμελήματα άσκησε ο εισαγγελέας σε εμπλεκόμενους κυκλώματος εκβιασμών καταστηματαρχών στην Αθήνα, με αρχηγούς κρατούμενους. Πέντε συνελήφθησαν, ενώ άλλοι τέσσερις ελέγχονται.
Περιπολικό ελληνικής αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέντε συλλήψεις για εκβιασμούς και εκρήξεις με χειροβομβίδες στην Αθήνα

Η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος εξάρθρωσε σπείρα που έκανε επιθέσεις με εκρηκτικά και εκβιασμούς σε καταστήματα στην Αττική· συνελήφθησαν πέντε άτομα, ενώ ο αρχηγός φέρεται να είναι 49χρονος κρατούμενος.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 36χρονου για τον θάνατο του πατέρα του στις Σέρρες

Συνελήφθη στις Σέρρες ο 36χρονος γιος του 68χρονου που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του την 1η Αυγούστου, έπειτα από ένταλμα σύλληψης. Ο 68χρονος δεν έφερε εξωτερικά τραύματα, ούτε υπήρχαν ίχνη διάρρηξης.
Ελληνικό περιπολικό όχημα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη στη Λευκάδα του υπόπτου για εμπρησμούς σε Γλυφάδα και Νέο Ηράκλειο

Συνελήφθη στη Λευκάδα 46χρονος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού για τρεις εμπρησμούς σε Γλυφάδα και Νέο Ηράκλειο. Ο ίδιος κατηγορείται ότι έβαλε φωτιά στο σπίτι της πρώην συντρόφου του, προκαλώντας σοβαρές φθορές.