Οι δυτικές χώρες προχώρησαν σε έντονη καταδίκη της διεξαγωγής των ρωσικών βουλευτικών εκλογών σε ουκρανικά εδάφη που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γαλλικού ΥΠΕΞ, οι ρωσικές βουλευτικές εκλογές, όπου το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία φαίνεται να εξασφαλίζει σαφή επικράτηση, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Η γαλλική διπλωματία επισημαίνει ότι η διοργάνωση εκλογών στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη συνιστά ακόμη μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «Η εντεινόμενη καταστολή κατά της κοινωνίας των πολιτών και της αντιπολίτευσης, ο αποκλεισμός πολιτικών κομμάτων, οι αυξανόμενοι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και η απαγόρευση ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης έχουν υπονομεύσει τη δυνατότητα του ρωσικού λαού να διαμορφώσει και να εκφράσει ελεύθερα την επιλογή του».
Την ίδια στάση υιοθέτησαν το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Νορβηγία, οι οποίες κατηγόρησαν τη Μόσχα για διοργάνωση «εκλογών παρωδία» σε ουκρανικά εδάφη υπό ρωσικό έλεγχο, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας».
Σε κοινό ανακοινωθέν, οι χώρες αυτές υπογραμμίζουν ότι «Αυτές οι περιοχές αποτελούν μέρος της Ουκρανίας και η διοργάνωση εκλογών παρωδία δεν μπορεί να αλλάξει το καθεστώς αυτών των εδαφών βάσει του διεθνούς δικαίου. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», προσθέτοντας ότι «τα σύνορα δεν πρέπει ποτέ να επανασχεδιάζονται δια της βίας».
Νωρίτερα, η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάγια Κάλας χαρακτήρισε τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία μια «επίφαση δημοκρατίας» που αποκλείει οποιαδήποτε αντιπολίτευση στον πόλεμο στην Ουκρανία.