Η Air France ανέθεσε στην Κλεμάνς Κουσονό, μια γυναίκα πιλότο, τη μεταφορά του πάπα Λέοντα ΙΔ΄ κατά την επίσκεψή του στη Γαλλία, αναδεικνύοντας τη σημασία της εκπροσώπησης των γυναικών στον κλάδο της αεροπορίας.
Η Κουσονό θα είναι κυβερνήτρια του Airbus A321 που θα μεταφέρει τον ποντίφικα από το Παρίσι στη Λούρδη και στη συνέχεια στο Μετς-Νανσί-Λορέν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.
Η τετραήμερη επίσκεψη του πάπα Λέοντα στη Γαλλία ξεκινά την Παρασκευή, με προγραμματισμένες στάσεις στο Παρίσι, τη Λούρδη και τη Μετς.
Όπως ανέφερε η ίδια η Κουσονό, ενημερώθηκε για την "αποστολή" της στα μέσα Ιουλίου, χαρακτηρίζοντας την επιλογή της ως «τυχαία». Η Air France επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για μια «εξαιρετική αποστολή».
Στο παρελθόν, οι κυβερνήτες αεροσκαφών της Air France ήταν αποκλειστικά άνδρες, με την πρώτη γυναίκα να αναλαμβάνει καθήκοντα το 1974. Η Κουσονό, εγγονή πιλότου και μέλος αερολέσχης από τα 15 της, έχει εμπειρία 35 ετών στις πτήσεις.
Η θέση των γυναικών στην αεροπορία
Η Κουσονό σημειώνει ότι, αν και το επάγγελμα παραμένει ανδροκρατούμενο, παρατηρείται πρόοδος. «Είμαστε 5.000 πιλότοι στην Air France και το 10% είναι γυναίκες. Ποσοστό μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι 5%. Γίνεται πρόοδος, με αργό ρυθμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τη Γαλλική Ένωση Κυβερνητριών Αεροσκαφών (2022), η Air France κατατάσσεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως ως προς το ποσοστό γυναικών πιλότων. Η Air India βρίσκεται στην πρώτη θέση με 15% γυναίκες πιλότους και πληρώματα αποκλειστικά από γυναίκες.
Η προσέλκυση περισσότερων κοριτσιών στην αεροπορία αποτελεί προτεραιότητα. Η Air France συμμετέχει συστηματικά σε εκδηλώσεις όπως η «Γυναικεία ενδυνάμωση στα επαγγέλματα της αεροναυτικής και του διαστήματος», προβάλλοντας τις επαγγελματικές επιλογές σε νέες γυναίκες.
Προκλήσεις και κοινωνικές αντιλήψεις
Παρά τα βήματα προόδου, η αλλαγή νοοτροπίας παραμένει αργή. Εσωτερική έρευνα του 2024 αποκάλυψε περιπτώσεις σεξισμού και σεξουαλικής βίας εις βάρος γυναικών στην εταιρεία.
Αναφερόμενη σε έρευνα του France Inter το 2025, κυβερνήτρια κατήγγειλε σεξιστικές προσβολές από συναδέλφους της που έμειναν ατιμώρητες. Η εταιρεία δεσμεύτηκε να εφαρμόσει πολιτική «μηδενικής ανοχής».
Η πτήση του πάπα και το μήνυμα στις νέες γυναίκες
Στις πτήσεις του πάπα Λέοντα, οι επιβάτες θα είναι κυρίως άνδρες, με 77 μέλη από την αντιπροσωπεία του Βατικανού και 80 δημοσιογράφους. Η Κουσονό θα υποδεχτεί τον Άγιο Πατέρα στην κορυφή της σκάλας του αεροσκάφους, ωστόσο δηλώνει πως δεν επιθυμεί να τον ενοχλήσει.
Η ίδια, όμως, ενθαρρύνει πάντα τα μικρά κορίτσια να επισκέπτονται το πιλοτήριο και να ονειρεύονται μια καριέρα στην αεροπορία. «Να έρθουν στο πιλοτήριο, να καθίσουν στη θέση του κυβερνήτη… Τις ρωτάω, θα πιλοτάρεις εσύ για μένα αφού βγω στη σύνταξη;».