ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:03
Δασμοί ΗΠΑ
Ξύλινα κύβοι με τη λέξη 'tariffs' πάνω στην αμερικανική σημαία αναδεικνύουν εμπορικές πολιτικές ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Απαγόρευση εισαγωγών ορισμένων καναδικών προϊόντων σε ισχύ

Οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο σε καναδικά προϊόντα όπως αλκοόλ, πρωτεΐνη ορού γάλακτος και μοτοσικλέτες άνω των 800cc, απαντώντας στους δασμούς που επέβαλε ο Καναδάς σε αμερικανικά προϊόντα. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από σήμερα.

Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς από σήμερα τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση εισαγωγής συγκεκριμένων καναδικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά.

Το νέο εμπάργκο, το οποίο εφαρμόζεται από τις 00:01 τοπική ώρα (07:01 ώρα Ελλάδας), αφορά όλα τα αλκοολούχα ποτά, τον ορό γάλακτος – μια δημοφιλή πρωτεΐνη που προκύπτει από την επεξεργασία του γάλακτος – καθώς και τις μοτοσικλέτες με κινητήρες άνω των 800 κυβικών εκατοστών, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανταγωνισμό για τις αμερικανικές Harley-Davidson.

Η σχετική απόφαση είχε ανακοινωθεί από τον Λευκό Οίκο στις 8 Σεπτεμβρίου, μετά την επιβολή επιπλέον δασμών από τον Καναδά σε αμερικανικά προϊόντα ως απάντηση στους δασμούς που είχε προηγουμένως υιοθετήσει η Ουάσινγκτον κατά των καναδικών εισαγωγών.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο, δήλωσε: «Θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία μαζί μας. Μας παίρνουν τηλέφωνο συνεχώς. Το πρόβλημα είναι ότι συμπεριφέρθηκαν πολύ άδικα στις ΗΠΑ», αναφερόμενος στη στάση του Καναδά.

Πρόσθεσε ακόμη: «Είναι μια από τις χειρότερες χώρες του κόσμου. Τα πάμε καλά με την Κίνα, τα πάμε καλά με τους ανθρώπους και καταλήγουμε σε καλές συμφωνίες. Όμως ο Καναδάς αποδείχθηκε πραγματικά πολύ δύσκολος στις διαπραγματεύσεις καθώς επιβάλλει στους αγρότες μας δασμούς ύψους 400% και περισσότερο. Μας εκμεταλλεύονται. Νιώθουν ότι τους χρωστάμε».

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η αμερικανική κυβέρνηση είχε ήδη αυξήσει τους δασμούς σε διάφορα καναδικά προϊόντα, όπως τα τυριά.

Για να αιτιολογήσει την απαγόρευση στα καναδικά αλκοολούχα ποτά, ο Τραμπ επικαλέστηκε το μποϊκοτάζ που εφαρμόζεται στον Καναδά κατά των αμερικανικών αλκοολούχων ποτών.

Οι Καναδοί υιοθέτησαν αυτήν την τακτική ως απάντηση στους νέους αμερικανικούς δασμούς και στις σχετικές παροτρύνσεις του Αμερικανού προέδρου για τη μετατροπή της χώρας τους σε 51η πολιτεία των ΗΠΑ. Από πέρυσι, τα αμερικανικά αλκοολούχα ποτά και κρασιά έχουν αποσυρθεί από τα ράφια των περισσότερων καναδικών επαρχιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Αμερικανοί διαφωνούν με τη μετονομασία της Λίμνης Οντάριο από Τραμπ

Η πλειοψηφία των Αμερικανών διαφωνεί με την αύξηση δασμών στα καναδικά προϊόντα και τη μετονομασία της Λίμνης Οντάριο σε «Λίμνη Αμερική», σύμφωνα με δημοσκόπηση Reuters/Ipsos. Μόνο 20% στηρίζει τους δασμούς, ενώ 57% διαφωνεί.
Δασμοί ΗΠΑ σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Καναδά: Αυξάνεται η ένταση με δασμούς και απειλές

Ο Τραμπ αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση του Καναδού πρωθυπουργού Κάρνεϊ για αντίμετρα στους νέους αμερικανικούς δασμούς, κατηγορώντας τον Καναδά για μεγάλους δασμούς στους Αμερικανούς αγρότες και τονίζοντας «Αρκετά!».
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Νέοι αμερικανικοί δασμοί σε καναδικές εισαγωγές, απαντά η Οτάβα

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς δεν κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε νέους δασμούς 50% σε καναδικά προϊόντα, όπως είχε προαναγγείλει ο Τραμπ, αυξάνοντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
ΗΠΑ και Κίνα χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Η συμφωνία με Οτάβα δεν στρέφεται κατά τρίτων μετά τις απειλές Τραμπ

Η Κίνα ξεκαθάρισε πως η νέα εμπορική της συμφωνία με τον Καναδά δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών, ενώ ο Καναδάς αναζητά νέες αγορές στην Ασία και Ευρώπη, εν μέσω αμερικανικών απειλών για αυξημένους δασμούς.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί τον Καναδά με δασμούς 100% αν συμφωνήσει με Κίνα

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς 100% σε όλα τα καναδικά προϊόντα αν ο Καναδάς συνάψει εμπορική συμφωνία με την Κίνα, κατηγορώντας τη χώρα για ενδεχόμενη μετατροπή της σε διαμετακομιστικό κόμβο κινεζικών αγαθών προς τις ΗΠΑ.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Κάρνεϊ: Εξέτασα το ακραίο σενάριο προσάρτησης του Καναδά από ΗΠΑ

Ο Μαρκ Κάρνεϊ ανέφερε πως εξέτασε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ, μετά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Τραμπ για ένταξη του Καναδά ως 51η πολιτεία, χωρίς να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό για τον Καναδά.