ΓΔ: 2665.32 -0.78% Τζίρος: 112.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:19:38
ΔΝΤ λογότυπο τοίχου

Το ΔΝΤ ζητά συνεργασία για ΑΙ λόγω ενεργειακής κρίσης και χρέους

Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης ενισχύει την ανάπτυξη αλλά μπορεί να διευρύνει τις ανισότητες, ενώ καλεί σε παγκόσμια συνεργασία, καθώς η οικονομία πιέζεται από ενεργειακή κρίση και υψηλό δημόσιο χρέος.

Η εντυπωσιακή άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης δίνει ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα ενδέχεται να ενισχύσει τις ανισότητες και να απαιτήσει μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία, σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ομιλία της στη Σιγκαπούρη, επισήμανε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση και τα ιστορικά υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους.

«Η παγκόσμια οικονομία είναι διχασμένη ανάμεσα σ' ένα αρνητικό σοκ στην προσφορά ενέργειας και σ' ένα θετικό σοκ στη ζήτηση που συνδέεται με την τεχνητή νοημοσύνη. Ο συνδυασμένος αντίκτυπος αυτών των δύο δυνάμεων είναι πολύ άνισος», συνόψισε η Γκεοργκίεβα.

Η παρέμβασή της πραγματοποιήθηκε πριν από τις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ που θα διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα στην Μπανγκόκ.

Η Γκεοργκίεβα τόνισε πως «μας αρέσει, δεν μας αρέσει ή την φοβόμαστε, η τεχνητή νοημοσύνη επιβάλλεται ταχέως ως ένας ουσιαστικός κινητήρας που υπαγορεύει τις διαδρομές ευημερίας των χωρών».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και η τεχνολογία που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν πλέον πάνω από το ένα δέκατο του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευμάτων.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο «να τονωθεί βραχυπρόθεσμα η ζήτηση που συνδέεται με την κατασκευή υποδομών», αλλά κυρίως «να αυξηθεί μακροπρόθεσμα η παραγωγικότητα που είναι αποτέλεσμα της υιοθέτησής της». Η τεχνητή νοημοσύνη, «που εφαρμόζεται ορθά», μπορεί να προσφέρει έως και μισή ποσοστιαία μονάδα επιπρόσθετης ανάπτυξης ετησίως.

Ωστόσο, το Ταμείο εκφράζει ανησυχία για μια δυναμική δύο ταχυτήτων: χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ινδία και οι ασιατικοί κατασκευαστές μικροεπεξεργαστών επωφελούνται σημαντικά από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ πολλές άλλες χώρες μένουν στο περιθώριο.

Ενεργειακή κρίση και προκλήσεις συνεργασίας

Η Γκεοργκίεβα επισήμανε πως η αξιοποίηση της μετασχηματιστικής δύναμης της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί γενικευμένη πρόσβαση και ενισχυμένη διεθνή συνεργασία. Όπως σημείωσε, «οι χώρες συνεργάζονται όχι για λόγους φιλανθρωπίας, αλλά για το δικό τους συμφέρον».

Ωστόσο, η τεχνολογική αντιπαλότητα μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου δυσχεραίνει την υιοθέτηση κοινών ρυθμιστικών πλαισίων. Παράλληλα, ο θετικός οικονομικός αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης αντισταθμίζεται από τις επίμονες υψηλές τιμές των υδρογονανθράκων και τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Οι προοπτικές παραμένουν δύσκολες, ιδιαίτερα για τις οικονομίες που πλήττονται από συγκρούσεις ή εξαρτώνται από εισαγωγές ενέργειας. Η τιμή του βαρελιού Μπρεντ διατηρείται κοντά στα 100 δολάρια και, με τον χειμώνα να πλησιάζει, «οι πιέσεις στις τιμές μπορεί να οξυνθούν», προειδοποίησε η Γκεοργκίεβα.

Για τον περιορισμό του πληθωρισμού, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια με ταχείς ρυθμούς.

Δημόσιο χρέος και οικονομική σταθερότητα

Στο μέτωπο των κυβερνήσεων, η αύξηση των επιδοτήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι δύσκολη, καθώς το παγκόσμιο δημόσιο χρέος έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ενδέχεται σύντομα να ξεπεράσει το 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Όπως επισήμανε η Γκεοργκίεβα, «οι προηγμένες οικονομίες είναι οι κακοί μαθητές, με το βάρος του χρέους να είναι σ' αυτές από τα υψηλότερα», ιδιαίτερα στην ευρωζώνη.

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής και τον ανταγωνισμό των τεχνολογικών κολοσσών για άντληση κεφαλαίων, οδηγεί σε άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Ιαπωνία έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίες, αυξάνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Η Γκεοργκίεβα εξέφρασε τη λύπη της για την απουσία αποφασιστικής δράσης στις υπερχρεωμένες προηγμένες οικονομίες, τονίζοντας την ανάγκη για αξιόπιστα μεσοπρόθεσμα σχέδια δημοσιονομικής σταθερότητας.

Όπως υπογράμμισε, «μετά από διαδοχικές κρίσεις όπου η δημοσιονομική πολιτική έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άμβλυνση των επιπτώσεων, οι πολίτες έχουν συνηθίσει στην κρατική υποστήριξη». Ωστόσο, «δεν μπορούμε να καθυστερούμε την απαραίτητη πολιτική δράση» και την υλοποίηση «φιλόδοξων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων».

Παρά την τεχνητή νοημοσύνη, η αποκλειστική προσδοκία για ξαφνική ανάκαμψη της ανάπτυξης είναι αβέβαιη. Τα κράτη «είχαν κακομάθει τα τελευταία 17 χρόνια, με επιτόκια μόνιμα χαμηλότερα από τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, γεγονός που ελάφραινε το βάρος του χρέους».

Σήμερα, με την άνοδο των επιτοκίων, αυτό το περιβάλλον έχει αλλάξει. «Πρέπει να εξηγήσουμε στους ανθρώπους πως αυτή η σταθεροποίηση είναι απαραίτητη, για το συμφέρον τους. Πρέπει να δεχθούν ορισμένες θυσίες σήμερα για να εξασφαλισθεί η ανάπτυξη αύριο», κατέληξε η Γκεοργκίεβα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Παπαστεργίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Ψηφιακή και καινοτόμα Ελλάδα το 2030 με στήριξη στην έρευνα

Η Ελλάδα παρουσίασε τις προοπτικές ενίσχυσης υποδομών και Τεχνητής Νοημοσύνης στη 90ή ΔΕΘ, με έμφαση σε σύγχρονα data centers και το AI Factory «PHAROS», ενισχύοντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή ψηφιακή στρατηγική.
ΔΙΕΘΝΗ

Έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με το πώς φορολογείται η τεχνητή νοημοσύνη

Είναι έντονες οι ανησυχίες ότι η δημιουργική ΑΙ θα οδηγήσει, τουλάχιστον σε μία μεταβατική φάση, σε αύξηση της ανεργίας μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι κατά την εισαγωγή αυτοματισμών στην παραγωγική διαδικασία στο παρελθόν.
Τεχνητή νοημοσύνη Λος Άντζελες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ζητεί περισσότερη κοινωνική ασφάλιση λόγων των κινδύνων του AI

«Η φορολογική πολιτική έχει μείζονα ρόλο να διαδραματίσει για την υποστήριξη μιας πιο δίκαιης κατανομής των κερδών και των ευκαιριών που συνδέονται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη», τονίζει το ΔΝΤ.
artificial intelligence, AI, texniti noimosini
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει τις ανισότητες

Η αυτοματοποίηση μέσω της χρήσης ρομπότ, η δημιουργία ισχυρών data centers και δικτύων διευρύνουν τις ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, στρέφοντας περισσότερες επενδύσεις σε ανεπτυγμένες χώρες.