ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Aramco

Η πανδημία «βύθισε» 73,4% τα έσοδα της Saudi Aramco

Σε ένα από τα χειρότερα τρίμηνα στην ιστορία των πετρελαϊκών εταιρειών καθώς κατέρρευσε η ζήτηση λόγω του κορονοϊού, η πετρελαϊκή από την Σαουδ. Αραβία κατέγραψε κέρδη 6,6 δισ. δολάρια.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco ανακοίνωσε σήμερα βουτιά 73,4% των καθαρών κερδών του το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε ετήσια βάση, λόγω της κατάρρευσης των τιμών του μαύρου χρυσού.

Η εταιρία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 6,6 δισεκ. δολαρίων για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, συγκριτικά με 24,7 δισεκ. δολάρια για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το β΄τρίμηνο του 2020 ήταν ένα από τα χειρότερα στην ιστορία των κορυφαίων πετρελαϊκών εταιρειών, σύμφωνα με τους αναλυτές, κάτι το οποίο, πάντως, θα αποδειχθεί ή θα διαψευσθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, όπου οι μεγάλοι του πετρελαίου ανακοινώνουν τα μεγέθη τους.

Άλλωστε η πανδημία του κορονοϊού και τα lockdowns οδήγησαν σε ελεύθερη πτώση τη ζήτηση ενέργειας, ενώ ανάλογη εικόνα σημειώθηκε και στις τιμές τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου.

Η Shell μείωσε το μέρισμα για πρώτη φορά μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο στο α' τρίμηνο του 2020, ενώ η Equinor προχώρησε σε περικοπή του κατά τα 2/3. Επίσης Shell και  BP ανακοίνωσαν ότι οι απομειώσεις (write-downs) στο β' τρίμηνο θα είναι 22 δισ. και 17,5 δισ. δολάρια αντίστοιχα, καθώς εκτιμούν ότι οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για την επόμενη 30ετία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Καλύψαμε γρήγορα τη ζήτηση πετρελαίου μετά τις επιθέσεις

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν δήλωσε ότι η Aramco κατάφερε να καλύψει γρήγορα την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε στις εγκαταστάσεις της τον περασμένο Σεπτέμβριο. 
Saudi Aramco-Petrelaio
ΔΙΕΘΝΗ

Η επανεκκίνηση της οικονομίας ενίσχυσε 30% τα κέρδη της Saudi Aramco

«Άλμα» πραγματοποίησε η καθαρή κερδοφορία της Saudi Aramco στο πρώτο τρίμηνο καθώς η ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου οδηγεί στην πλήρη ανατροπή της περυσινής εικόνας που είχε διαμορφωθεί λόγω πανδημίας.