Σημαντικές δικαστικές διώξεις ξεκίνησαν στην Τουρκία με αφορμή το σκάνδαλο των επενδυτικών κεφαλαίων, όπου αποκαλύφθηκε ότι 214 φυσικά και νομικά πρόσωπα απέκτησαν έσοδα σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ. Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από δημοσιογραφικές ενώσεις, οι οποίες καταγγέλλουν περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου.
Οι δημοσιογράφοι Ισμαήλ Σαϊμάζ και Μουράτ Αγιρέλ τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό, μετά από προσφυγή της εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης κατά της αρχικής απόφασης που προέβλεπε την αποφυλάκισή τους υπό δικαστική εποπτεία.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, οι δημοσιογράφοι Μουσταφά Μπαλτζί και Σαμπάν Σεβίντς προφυλακίστηκαν, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για δημόσια διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών.
Ο Μπαλτζί αναφέρθηκε σε παρουσία του εκπροσώπου του κυβερνώντος AKP, Ομέρ Τσελίκ, σε συναυλία μαζί με τον Οσμάν Αρικάν Νατζάρ, ο οποίος εμπλέκεται σε καταγγελίες της αντιπολίτευσης.
Ο Αγιρέλ, μιλώντας στο Σοζτζού TV, αναφέρθηκε σε ισχυρισμούς για συμμετοχή του υπουργού Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ σε ειδική κατηγορία επενδυτών VIP και σε εταιρείες που φέρονται να διόγκωναν τις αξίες των κεφαλαίων. Ο Μπολάτ υπέβαλε μήνυση κατά των Αγιρέλ και Σαϊμάζ.
Οι δημοσιογραφικές ενώσεις καταδίκασαν τις διώξεις, επισημαίνοντας ότι «η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ακίν Γκιουρλέκ ανακοίνωσε ότι 141 φυσικά και 73 νομικά πρόσωπα απέκτησαν έσοδα 187,65 δισεκατομμυρίων λιρών (3,5 δισ. ευρώ) από τρία επενδυτικά κεφάλαια.
Η εισαγγελία διαβίβασε τα στοιχεία των εμπλεκομένων στο Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων (TMSF) με σκοπό να ζητηθεί η οικειοθελής επιστροφή των ποσών.