ΓΔ: 2594.52 1.38% Τζίρος: 366.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:37
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου

Ιρλανδία: 15,5 χρόνια φυλακή σε πρώην προπονητή κολύμβησης για κακοποίηση ανηλίκων

Σε 15,5 χρόνια φυλακή καταδικάστηκε ο πρώην προπονητής της ολυμπιακής ομάδας κολύμβησης Ιρλανδίας, Τζορτζ Γκίμπνεϊ, για σεξουαλική κακοποίηση τεσσάρων κοριτσιών ηλικίας 8-13 ετών κατά τη δεκαετία του '70 και '80.

Ο πρώην προπονητής της ολυμπιακής ομάδας κολύμβησης της Ιρλανδίας, Τζορτζ Γκίμπνεϊ, καταδικάστηκε σε 15 έτη και έξι μήνες φυλάκισης από δικαστήριο του Δουβλίνου, μετά από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση τεσσάρων κοριτσιών ηλικίας 8 έως 13 ετών, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και του 1980. Η υπόθεση αφορά συνολικά 39 κατηγορίες σεξουαλικών επιθέσεων και μία απόπειρα βιασμού, που διαπράχθηκαν μεταξύ 1971 και 1981.

Ο Τζορτζ Γκίμπνεϊ είχε διατελέσει προπονητής της ιρλανδικής ομάδας κολύμβησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, ενώ προηγουμένως είχε καθοδηγήσει αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984. Ο δικαστής χαρακτήρισε τον Γκίμπνεϊ ως «χειριστικό άνθρωπο», επισημαίνοντας ότι εκμεταλλεύτηκε τη θέση εξουσίας του ως προπονητής για να διαπράξει συστηματικές επιθέσεις με συμπεριφορά «σεξουαλικού θηρευτή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δίκης, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες, όπως το αυτοκίνητο του Γκίμπνεϊ κατά τη μεταφορά των παιδιών στην προπόνηση, το γραφείο του, αλλά και στο σπίτι του, όπου επιτέθηκε σε δύο αδελφές την ώρα που πρόσεχαν τα παιδιά του.

Το 1993, ο Τζορτζ Γκίμπνεϊ είχε ήδη αντιμετωπίσει 27 κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος παιδιών, ωστόσο κατάφερε να ακυρώσει τη δίωξη επικαλούμενος παραγραφή. Τα θύματα αφιέρωσαν δεκαετίες στην αναζήτηση δικαίωσης μετά την εγκατάλειψη της αρχικής δικαστικής διαδικασίας.

Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης έπαιξε ένα podcast του BBC το 2020, το οποίο οδήγησε στον εντοπισμό του Γκίμπνεϊ στη Φλόριντα. Αυτό προκάλεσε νέες καταγγελίες και την επανέναρξη της έρευνας από την ιρλανδική αστυνομία. Ο Γκίμπνεϊ συνελήφθη στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2025 και εκδόθηκε στην Ιρλανδία για να δικαστεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιρλανδία εισηγείται μείωση 140 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Η Ιρλανδία, προεδρεύουσα της ΕΕ, παρουσίασε νέο σχέδιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034 με περικοπές 141 δισ. ευρώ, εξοικονομώντας περίπου 8% σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παραλία Καρπάθου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΟΤ: Προώθηση της Καρπάθου στη Βρετανία με νέα δράση προβολής

Η Κάρπαθος φιλοξένησε δύο Βρετανίδες τουριστικές πράκτορες 14-18 Σεπτεμβρίου 2026, στο πλαίσιο fam trip του ΕΟΤ, με στόχο την ανάδειξη του βιώσιμου τουρισμού και την προώθηση απευθείας σύνδεσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στήριξη και επενδύσεις για μείωση του ενεργειακού κόστους

Ο Κ. Πιερρακάκης, Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Πρόεδρος του Eurogroup, μίλησε στο Δουβλίνο για τη σημασία των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων, τις κοινές εμπειρίες Ελλάδας-Ιρλανδίας και τις προκλήσεις από ενεργειακή κρίση και Τεχνητή Νοημοσύνη.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κ. Πιερρακάκης συναντήθηκε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μάικλ Μάρτιν

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Micheál Martin, συζητώντας για τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και τον ρόλο της Ιρλανδίας στον οικονομικό διάλογο.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Δουβλίνο ο Πιερρακάκης για Eurogroup και ECOFIN, στο επίκεντρο οι νέες προκλήσεις

Ο υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του Eurogroup, Κ. Πιερρακάκης, μεταβαίνει στην Ιρλανδία για Eurogroup και ECOFIN, όπου θα συζητηθούν η ενίσχυση καινοτομίας, η ανάπτυξη της ευρωζώνης και οι προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης.