ΓΔ: 2615.64 0.21% Τζίρος: 141.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:10:39
Χαβιέ Μιλέι χαμογελαστός

Μιλέι στη Μαδρίτη: Αποκάλεσε τον Σάντσεθ «δικτάτορα»

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, αποκάλεσε «δικτάτορα» και «διεφθαρμένο» τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, σε ομιλία του στη Μαδρίτη, όπου εξέφρασε τη στήριξή του στη δεξιά ενόψει των εκλογών.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαδρίτη, ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, τον οποίο χαρακτήρισε «δικτάτορα». Η παρουσία του Μιλέι στην ισπανική πρωτεύουσα έχει στόχο να εκφράσει τη στήριξή του στη δεξιά και την ακροδεξιά αντιπολίτευση, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Σε ομιλία του σε οικονομικό φόρουμ, ο Μιλέι δήλωσε: «Η Ισπανία υποδέχθηκε εκατοντάδες χιλιάδες Αργεντινούς που διέφευγαν από τη φτώχεια και την απουσία μέλλοντος, καρπούς του ολέθριου σοσιαλισμού του 21ου αιώνα (...) τον οποίο υφίστασθε τακτικά με τον απαράδεκτο δικτάτορα Πέδρο Σάντσεθ». Παράλληλα, χαρακτήρισε τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης «κλέφτη» και «διεφθαρμένο».

Ο 55χρονος υπερφιλελεύθερος ηγέτης κάλεσε τους Ισπανούς «να πετάξουν έξω με τις κλωτσιές τους σοσιαλιστές», λίγες εβδομάδες πριν τις πρόωρες εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τις 29 Νοεμβρίου, τονίζοντας την αβεβαιότητα του αποτελέσματος.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής καταφέρθηκε με ένταση εναντίον των «κομμάτων της αριστεράς» στην Ευρώπη, τα οποία κατηγόρησε ως «πρώτους υπεύθυνους» για την οικονομική «στασιμότητα» της ηπείρου.

Αναφερόμενος στη μετανάστευση, ο Μιλέι επέκρινε την αριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ότι ενθαρρύνει μια μεταναστευτική «εισβολή» για εκλογικές σκοπιμότητες, επικαλούμενος το παράδειγμα του θύλακα της Θέουτα και εκφράζοντας τη «μεγάλη ανησυχία» του.

Όπως υποστήριξε, «Η οικονομική στασιμότητα, σε συνδυασμό με τη μεταναστευτική ανευθυνότητα, χαράσσει μια οδό παρακμής για το μέλλον που θα είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφεί».

Κατά την παραμονή του στη Μαδρίτη, ο πρόεδρος της Αργεντινής αναμένεται να συναντηθεί κυρίως με τους ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος Vox και τη δεξιά πρόεδρο της περιφέρειας της Μαδρίτης Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο.

Ο ίδιος δήλωσε: «Είμαι ξεκάθαρα φίλος με τον (ηγέτη του Vox) Σαντιάγο Αμπασκάλ και φίλος με την Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο και πιστεύω ότι έχουν υγιείς και θετικές ιδέες για να βγει η Ισπανία από την παρακμή».

Λίγο πριν από την έναρξη της ομιλίας του Χαβιέρ Μιλέι, ο Πέδρο Σάντσεθ δημοσιοποίησε μέσω του X ένα σύντομο βίντεο, στο οποίο δήλωνε υπερήφανος που είναι «αριστεριστής» («zurdo» στα ισπανικά), όρος που χρησιμοποιείται συχνά με υποτιμητικό τρόπο από τον αργεντινό ηγέτη και την άκρα δεξιά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζορντάν Μπαρντέλα ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία-Γαλλία: Ο Μπαρντελά συγκρίνει την κριτική με αυτή προς τη Μελόνι

Ο Ζορντάν Μπαρντελά παρομοίασε την κριτική στον προϋπολογισμό του Εθνικού Συναγερμού με τις αμφιβολίες για τη Μελόνι πριν γίνει πρωθυπουργός. Τόνισε ότι η πρότασή του θα επανεκκινήσει την οικονομία και θα μειώσει το δημόσιο χρέος της Γαλλίας.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Το μεγάλο στοίχημα του Πέδρο Σάντσεθ

Ο Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε εκλογές για τις 29 Νοεμβρίου, προσπαθώντας να μετατοπίσει τη συζήτηση σε κοινωνικά θέματα μετά από κοινοβουλευτική ήττα για το στεγαστικό και σκάνδαλα διαφθοράς που πλήττουν το κυβερνών κόμμα και το περιβάλλον του.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ ξαναμπαίνει δυναμικά στο πολιτικό παιχνίδι

Ο Πέδρο Σάντσεθ έχει καθιερωθεί ως ακλόνητος πρωθυπουργός, με διαδοχικές κρίσεις να ενισχύουν τη φήμη του. Η αντιπαράθεση με τον Τραμπ και οι πρόωρες εκλογές το 2026 σκιαγραφούν την πορεία και τις προκλήσεις της διακυβέρνησής του.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Διάγγελμα Σάντσεθ σήμερα εν μέσω φημών για πρόωρες εκλογές

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα απευθύνει σήμερα διάγγελμα στις 09:00 (τοπική), μετά την απόρριψη από το κοινοβούλιο μέτρων κατά της στεγαστικής κρίσης και φήμες για πρόωρες εκλογές, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.
Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σάντσεθ ζητά γυναίκα επικεφαλής στη νέα ηγεσία του ΟΗΕ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός πρότεινε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να ηγηθεί γυναίκα από τη Λατινική Αμερική, τονίζοντας πως ποτέ δεν υπήρξε γυναίκα επικεφαλής και ζητώντας αντιπροσώπευση όλων των ηπείρων με αφορμή τη διαδοχή Γκουτέρες.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν επισκέπτεται επίσημα την Ισπανία στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του θα επισκεφθούν επίσημα την Ισπανία στις 29-30 Σεπτεμβρίου μετά από πρόσκληση του βασιλιά Φελίπε, για συνομιλίες με τον Πέδρο Σάντσεθ σχετικά με τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.