Φωτο shutterstock

Philly Fed: Καλύτερη των εκτιμήσεων η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το γ' τρίμηνο

Το outlook για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας από το τέταρτο τρίμηνο και μετά είναι πιο αδύναμο, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας.

Η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό το τρέχον τρίμηνο από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως, ωστόσο το outlook για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας το τέταρτο τρίμηνο και μετά είναι πιο αδύναμο, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας.

Η τριμηνιαία έρευνα των οικονομολόγων της Philly Fed προβλέπει ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό 19,1% στο τρίτο τρίμηνο, σχεδόν διπλάσια από την προηγούμενη πρόβλεψη για 10,6%. Σημειώνεται πως η αμερικανική οικονομία, που βρίσκεται σε ύφεση από τον Φεβρουάριο, συρρικνώθηκε 32,9% το δεύτερο τρίμηνο.

Από το τρίτο τρίμηνο και μετά, οι 35 οικονομολογοι εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί απότομα, υποχωρώντας στο 5,8% το τέταρτο τρίμηνο, από τις προηγούμενες προβλέψεις για 6,5% (πριν από τρεις μήνες).

Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί περισσότερο σε αυτό το τρίμηνο. Συγκεκριμένα, το ποσοστό για το γ' τρίμηνο τοποθετείται στο 10%, σε σύγκριση με το προηγουμενο ποστοστό της τάξης του 12,9%. Για το τέταρτο τρίμηνο, η ανεργία θα μειωθεί στο 9,5%, από 11% προηγουμένως. Τον Ιούλιο η ανεργία διαμορφώθηκε στο 10,2%.

Η αύξηση της απασχόλησης θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 2,07 εκατ. μηναίως το τρέχον τρίμηνο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Μαΐου για 2,33 εκατ., ενώ θα μειωθεί σε λιγότερο από 400.000 το μήνα το τέταρτο τρίμηνο. Η αύξηση της απασχόλησης τον Ιούλιο ανήλθε σε 1,76 εκατομμύρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ