ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:32:22
Φώτο: Shutterstock

Οργή στην Τουρκία για επικριτικές δηλώσεις του Μπάιντεν κατά του Ερντογάν

Αφορμή η δημοσιοποίηση ενός βίντεο από συνέντευξη που παραχώρησε στους NY Times τον Δεκέμβριο ο Μπάιντεν, Το βίντεο επανεμφανίστηκε χθες και έγινε viral. Για «άγνοια, αλαζονεία και υποκρισία», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ι. Καλίν.

Οργή έχει προκαλέσει στην Τουρκία η δημοσιοποίηση ενός βίντεο που έγινε viral και στο οποίο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν επικρίνει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και καλεί να υποστηριχθούν οι αντίπαλοί του.

Ο Μπάιντεν έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times τον Δεκέμβριο, όμως το βίντεο που τον δείχνει να επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση επανεμφανίστηκε χθες Σάββατο «καταλαμβάνοντας» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Τουρκίας, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών χαρακτήριζε τον Ερντογάν «αυταρχικό», κατήγγελλε την πολιτική του απέναντι στους Κούρδους και πρότεινε να υποστηριχθεί η αντιπολίτευση.

«Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση προς εκείνον τώρα, καθιστώντας σαφές ότι στηρίζουμε την ηγεσία της αντιπολίτευσης», έλεγε ο Μπάιντεν. Πρέπει, εξηγούσε, η Ουάσινγκτον να «ενθαρρύνει» τους αντιπάλους του Τούρκου ηγέτη «ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και να νικήσουν τον Ερντογάν. Όχι μέσω ενός πραξικοπήματος, αλλά μέσω της εκλογικής διαδικασίας».

«Η ανάλυση της Τουρκίας από τον Τζο Μπάιντεν βασίζεται σε καθαρή άγνοια, της αλαζονείας και της υποκρισίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν.

«Οι ημέρες που η Τουρκία δεχόταν διαταγές έχουν παρέλθει. Αλλά αν σκέπτεστε ότι μπορείτε να το καταφέρετε, δοκιμάστε. Θα πληρώσετε το τίμημα», πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν προκάλεσαν εξάλλου αμηχανία στην αντιπολίτευση του Ερντογάν. Αξιωματούχοι του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), πήραν γρήγορα τις αποστάσεις τους, καλώντας να «γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Τουρκίας». Τις δηλώσεις Μπάιντεν καταδίκασαν πολιτικοί και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Ξέρουμε τα σχέδια για το Ιράν και τους κρυφούς υπολογισμούς

Ο Ερντογάν κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός και διάλογο για ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν, μιλώντας σε δείπνο ιφτάρ. Τόνισε πως δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού για την κυβέρνηση του, αναφερόμενος και σε κρυφά σενάρια στην περιοχή.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: «Παράνομη» χαρακτηρίζει την επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν ο Τσελίκ

Ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, χαρακτήρισε παράνομη και άδικη την επίθεση ΗΠΑ–Ισραήλ κατά του Ιράν, σημειώνοντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και απειλεί να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή, εγκαταλείποντας τη διπλωματία.
Ράβδοι χρυσού
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος 2% στην τιμή του χρυσού στην Τουρκία

Οι τιμές του χρυσού στην Τουρκία εκτοξεύτηκαν, ξεπερνώντας τις 7.580 λίρες ανά γραμμάριο, λόγω διεθνούς ανόδου πάνω από 2% και εντάσεων Ιράν-ΗΠΑ, έχοντας προηγουμένως καταγράψει άνοδο πάνω από 3% την περασμένη εβδομάδα.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Ανήσυχοι για τις επιθέσεις στο Ιράν, ζητάμε κατάπαυση πυρός

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν, τονίζοντας ότι η Άγκυρα παρακολουθεί με λύπη και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή.
Σημαία Τουρκίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: «Απαράδεκτη» η ένταση ΗΠΑ–Ισραήλ–Ιράν, ζητά διάλογο η Άγκυρα

Ο επικεφαλής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας εξέφρασε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο σύγκρουσης ΗΠΑ-Ισραήλ-Ιράν, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη εξέλιξη και καλώντας σε επιστροφή στη διπλωματία για διασφάλιση της ειρήνης.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος κατέβασε ανάρτηση του Βανς για τη γενοκτονία Αρμενίων

Ο Λευκός Οίκος διέγραψε ανάρτηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς για τη «γενοκτονία» των Αρμενίων, σημειώνοντας πως είχε αναρτηθεί κατά λάθος και ίσως ενοχλούσε την Τουρκία, σύμμαχο της Ουάσινγκτον.