ΓΔ: 2669.72 -2.51% Τζίρος: 508.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτίριο CDU Γερμανία

Τον Δεκέμβριο το συνέδριο του CDU για εκλογή νέου επικεφαλής παρά τον κορονοϊό

Εάν τυχόν αναβληθεί τελικά το συνέδριο λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας τότε επικεφαλής μέχρι να διεξαχθεί θα παραμείνει η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ. 

Το προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) για την εκλογή νέου επικεφαλής θα διεξαχθεί κανονικά, αλλά η συνάντηση των συνέδρων θα προσαρμοστεί στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Γενικός Γραμματέας του CDU Πάουλ Τσίμιακ ανακοίνωσε σήμερα μετά από την συνεδρίαση του Προεδρείου του κόμματος στο Βερολίνο ότι θα υπάρξει «ένα πολύ συμπαγές συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα περιορισθεί στα βασικά. Τώρα αναθεωρείται ο προγραμματισμός του συνεδρίου. Θα απαιτηθεί ένα σχέδιο υγιεινής και ασφάλειας. Το Προεδρείο του CDU θα  συζητήσει επ΄αυτού στην επόμενη συνεδρίασή του». 

Στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα πρόκειται να αποφασίσει για τον διάδοχο της παραιτηθείσας επικεφαλής Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ. Επίσημα έχουν θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος μέχρι στιγμής ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Πάντως, «ενδείξεις ότι κάποιος εκ των τριών θα παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του πριν το συνέδριο δεν υπάρχουν. Υπάρχει όμως μεγάλη ανάγκη ενότητας στο κόμμα», τόνισε ο Τσίμιακ. 

Εάν τυχόν αναβληθεί τελικά το συνέδριο, τότε επικεφαλής μέχρι να διεξαχθεί θα παραμείνει η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ. 

Ο κοινός υποψήφιος Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για την καγκελαρία θα αποφασιστεί μετά το συνέδριο του κόμματος. Στη συνέχεια οι Χριστιανοδημοκράτες θα συζητήσουν  με την (βαυαρική) Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) για το πoιό  θα είναι το επόμενο βήμα.

Ο Μάρκους Ζέντερ, ο επικεφαλής της CSU, συζητείται επίσης ως υποψήφιος καγκελάριος, δεν έχει όμως θέσεις επισήμως υποψηφιότητα.  Η απόφαση για το ποιός θα διεκδικήσει τελικά την καγκελαρία για λογαριασμό των δύο κομμάτων αναμένεται να ληφθεί το επόμενο έτος.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι υποψήφιός τους θα είναι ο νυν υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς. Οι Πράσινοι δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει την απόφασή τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ενότητα για Ουκρανία – Κατηγορεί την AfD ως υπεύθυνη

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάλεσε για ενότητα στη στήριξη της Ουκρανίας εντός ΝΑΤΟ και Ευρώπης, προειδοποιώντας ότι η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από την Ουκρανία και ότι, αν δεν σταματήσει η Μόσχα, θα στραφεί κατά του ΝΑΤΟ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ προς Γαλλία-Γερμανία: Απελευθερώστε ντίζελ ή διακινδυνεύετε απαγόρευση εξαγωγών

Η κυβέρνηση Τραμπ κάλεσε Γερμανία και Γαλλία να μειώσουν τα αποθέματα ντίζελ έκτακτης ανάγκης για να πέσουν οι διεθνείς τιμές, διαφορετικά απειλεί με απαγόρευση εξαγωγών ντίζελ από τις ΗΠΑ, κυρίως ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν - Σάντσεθ: Κοινό μέτωπο για φιλόδοξο προϋπολογισμό ΕΕ

Ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Εμανουέλ Μακρόν ενώνουν δυνάμεις προωθώντας έναν «φιλόδοξο» προϋπολογισμό της ΕΕ, τονίζοντας τη στενή συνεργασία Ισπανίας-Γαλλίας, ενώ οι διαπραγματεύσεις με χώρες όπως η Γερμανία αναμένονται δύσκολες.
Επίθεση με αυτοκίνητο Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επιχείρηση κατά οργανωμένου εγκλήματος σε Γερμανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ολλανδία

Εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις κατά οργανωμένου εγκλήματος σε Γερμανία, Βέλγιο, Βουλγαρία και Ολλανδία, με έρευνες σε άνω των 100 ιδιοκτησιών και κατασχέσεις ύψους 48,6 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας και τους Hells Angels.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς: Η Ρωσία αδιάφορη για διαπραγματεύσεις παρά τη συνάντηση ΟΗΕ

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι η συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας-Ρωσίας δείχνει έλλειψη ρωσικού ενδιαφέροντος για διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία. Ήταν η πρώτη τέτοια συνάντηση από το 2022.