ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Πτώση 11,3% για το γερμανικό ΑΕΠ στο β' τρίμηνο 

Σε τριμηνιαία βάση η συρρίκνωση έφθασε στο 9,7%, με τις καταναλωτικές δαπάνες να «προσγειώνονται» κατά 11,7%, ενώ αύξηση 1,5% εμφάνισαν οι δημόσιες δαπάνες. 

Την ισχυρότερη πτώση του από το 2009 σημείωσε το γερμανικό ΑΕΠ στο β' τρίμηνο του 2020, σαφώς εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, καθώς συρρικνώθηκε κατά 11,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. 

Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 9,7%, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis, ακολουθώντας καλύτερη πορεία σε σύγκριση με την εκτίμηση των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν η υποχώρηση να φθάσει στο 10,1%, βάσει δημοσκόπησης της Wall Street Journal.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προκαταρκτική της ανακοίνωση η Destatis είχε εκτιμήσει ότι το γερμανικό ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί, σε ετήσια βάση, κατά 11,7%. Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία η κατανάλωση αποδυναμώθηκε 10,9%, ενώ οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κινήθηκαν 19,6% χαμηλότερα. Αντίθετα αύξηση 1,5% σημείωσαν οι δημόσιες δαπάνες. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάντερ Ντόμπριντ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Παράταση συνοριακών ελέγχων και μετά τον Σεπτέμβριο

Ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών Ντόμπριντ ανακοίνωσε διατήρηση των συνοριακών ελέγχων μετά τον Σεπτέμβριο λόγω των γεγονότων στη Θέουτα. Οι αστυνομικοί ζητούν ενίσχυση μέτρων, ενώ η Αριστερά προτείνει υποδοχή μεταναστών από Ισπανία.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Βοήθεια Γαλλίας και Γερμανίας προς Ισπανία για το μεταναστευτικό στη Θέουτα

Η Γαλλία συνεργάζεται με Ισπανία και Μαρόκο για το μεταναστευτικό στη Θέουτα, προσφέροντας βοήθεια μέσω Frontex, ενώ αυξάνει τους ελέγχους στα σύνορα. Ο καγκελάριος Μερτς στηρίζει τη σκληρή στάση της Ισπανίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάρκους Σέντερ συναντήθηκαν στο Μόναχο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάρκους Σέντερ συναντήθηκαν στο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές ελληνοβαυαρικές σχέσεις και συζητώντας τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, κυρίως στην τεχνολογία.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Μικρή αύξηση ΑΕΠ, άνοδος πληθωρισμού μετά το τέλος έκπτωσης φόρου

Η γερμανική οικονομία κατέγραψε οριακή ανάπτυξη 0,2% στο β' τρίμηνο του έτους, παρά τις διεθνείς κρίσεις και τον υψηλότερο πληθωρισμό. Συνολικά, οι προοπτικές παραμένουν δυσμενείς, με ανάπτυξη περίπου 0,5% για το 2026.
Καύσωνας καλοκαίρι ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες θύματα από τον καύσωνα φέτος σε Αγγλία και Γερμανία

Η υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKHSA) ανακοίνωσε ότι 2.877 θάνατοι σχετίζονται με τα κύματα καύσωνα Μαΐου-Ιουνίου στην Αγγλία. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί λόγω θερμών περιόδων τον Ιούλιο, πλησιάζοντας το ρεκόρ του 2022.
Κτίριο CDU Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς ζητά συγγνώμη από την ΚΟ CDU/CSU και δεσμεύεται για βελτίωση

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς παραδέχτηκε λάθη στους πρόσφατους χειρισμούς του και υποσχέθηκε αλλαγές, ζητώντας συγγνώμη από τους βουλευτές, με στόχο την ενότητα του κόμματος ενόψει δύσκολης προεκλογικής περιόδου.