ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ιστορική συρρίκνωση 9,8% στο ΑΕΠ των μελών του ΟΟΣΑ το β' τρίμηνο 

Πρόκειται για την πιο επιθετική συρρίκνωση για τα μέλη του ΟΟΣΑ στην ιστορία του οργανισμού, με το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ να είναι το -2,3% που είχε σημειωθεί το α' τρίμηνο του 2009.


Πτώση - ρεκόρ 9,8% σημείωσε το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των χωρών του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, μετά την επιβολή των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΟΣΑ, αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ και πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Στις μεγάλες οικονομίες της G7, το ΑΕΠ μειώθηκε περισσότερο στη Βρετανία (20,4%), ενώ στη Γαλλία υποχώρησε 13,8% μετά τη μείωσή του κατά 5,9% στο πρώτο τρίμηνο. Μεγάλη ήταν η πτώση του ΑΕΠ και στην Ιταλία, τον Καναδά και τη Γερμανία, (κατά 12,4%, 12,0% και 9,7%, αντίστοιχα, έναντι μείωσης 5,4%, 2,1% και 2,0% στο πρώτο τρίμηνο). Στις ΗΠΑ, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 9,5% έναντι μείωσης 1,3% στο πρώτο τρίμηνο. Στην Ιαπωνία, όπου τα περιοριστικά μέτρα ήταν λιγότερο αυστηρά, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,8% έναντι μείωσης 0,6% στο πρώτο τρίμηνο. Στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 12,1% και 11,7%, αντίστοιχα, έναντι μείωσης 3,6% και 3,2% στο πρώτο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ μειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 10,9%, μετά από την πτώση του κατά 0,9% στο πρώτο τρίμηνο. Από τις χώρες της G7, τη μεγαλύτερη πτώση (21,7%) κατέγραψε η Βρετανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΟΟΣΑ: Αναβαθμίζει στο 2,9% την εκτίμηση για τη διεθνή ανάπτυξη

Ο διεθνής οργανισμός τονίζει στην έκθεσή του ότι παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, επικεντρώνοντας τις ανησυχίες στον πληθωρισμό, λόγω και της αναταραχής στην Ερυθρά Θάλασσα.
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΟΣΑ: Ενισχύθηκαν τα μέτρα κατά ρυπογόνων δραστηριοτήτων διεθνώς

Οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, οι οποίες προκύπτουν μέσα από τα συστήματα αυτά και καθορίζουν το κόστος για τις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν, συνέχισαν στις περισσότερες περιπτώσεις την ανοδική τάση τους μετά το 2021.
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΟΣΑ: Φορολογικοί παράδεισοι δεν είναι μόνον αυτοί που δηλώνονται έτσι

Οι χώρες με υψηλά επίσημα ποσοστά φορολόγησης (άνω του 15%) δεν τα εφαρμόζουν πάντα: περισσότερο από το ένα τέταρτο των κερδών φορολογούνται στην πραγματικότητα εκεί με ποσοστά κάτω του 15%.
artificial intelligence, AI, texniti noimosini
ΔΙΕΘΝΗ

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ακόμα μειωμένο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας

Αυτό δείχνει μελέτη του ΟΟΣΑ, η οποία βασίζεται στα αποτελέσματα έρευνας που έκανε το 2022 σε 2.000 εργοδότες και 5.300 εργαζόμενους στον μεταποιητικό και χρηματοπιστωτικό κλάδο επτά χωρών.