Φώτο: ΑΠΕ

Ζ. Πάουελ: Η Fed αλλάζει στρατηγική για τον πληθωρισμό

Ο επικεφαλής της Fed ανακοίνωσε πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να τρέξει «μετρίως» πάνω από τον στόχο του 2% «για κάποιο χρονικό διάστημα» μετά από περιόδους που έχει τρέξει κάτω από αυτόν.

Σε μια κίνηση που ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ χαρακτήρισε «ισχυρό update» της πολιτικής της, προχώρησε η Fed, συμφωνόντας σε μια πολιτική «μέσης στόχευσης του πληθωρισμού».

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του, στο ετήσιο συνέδριο της κεντρικής τράπεζας στο Τζάκσον Χολ, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο επικεφαλής της Fed ανακοίνωσε πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να τρέξει «μετρίως» πάνω από τον στόχο του 2% «για κάποιο χρονικό διάστημα» μετά από περιόδους που έχει τρέξει κάτω από αυτόν τον στόχο.

Παράλληλα, η Fed άλλαξε την προσέγγισή της στην απασχόληση με τρόπο που θα εστιάζει σε αυτούς που βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο του φάσματος εισοδήματος, με τον Πάουελ να υπογραμμίζει πως είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «το πλήρες σύνολο των εργαλείων της» για να στηρίξει την οικονομία. 

Ενώ η αλλαγή στην πολιτική της απασχόλησης φαίνεται να είναι φραστική, ο Πάουελ είπε ότι είναι σημαντική. «Αυτή η αλλαγή αντικατοπτρίζει την εκτίμησή μας για τα οφέλη μιας ισχυρής αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονται σε χαμηλά και μέτρια εισοδήματα», τόνισε. 

Ο πρόεδρος της Fed είπε πως η Τράπεζα δεν θα θέσει συγκεκριμένο στόχο για το ποσοστό ανεργίας, αλλά θα επιτρέψει στις συνθήκες να υπαγορεύσουν αυτό που θεωρείται πλήρη απασχόληση.

Τέλος, ανέφερε ότι η Fed διατηρεί την εκτίμησή της ότι ο πληθωρισμός του 2% εξακολουθεί να είναι ο κατάλληλος στόχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Fed: Σε κίνδυνο οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας

Λόγω της πανδημίας η Fed δεσμεύτηκε ότι θα κρατήσει τα επιτόκια μεταξύ 0%-0,25% έως ότου η οικονομία να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να βρίσκεται σε τροχιά για να επιτύχει τους στόχους σε απασχόλησης και πληθωρισμό.
ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: Η Fed δεν θα ξεμείνει από πυρομαχικά, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί

Η Fed θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο την αμερικανική οικονομία, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της, προσθέτοντας ότι ο «ιός θα είναι αυτός που θα αποφασίσει πότε θα αποκατασταθεί η οικονομική δραστηριότητα».