ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Για την Αν. Μεσόγειο συζήτησαν ο Ερντογάν και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί από την Τουρκία να σταματήσει τις γεωλογικές έρευνες στην Μεσόγειο, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τού είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της παντού, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ ετοιμάζει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, οι οποίες μπορεί να συζητηθούν στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ένωσης στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί από την Τουρκία να σταματήσει τις γεωλογικές έρευνες στην Μεσόγειο, αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. Παράλληλα, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υποστηρίζει τις απαιτήσεις της Ελλάδας να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα. Η Άγκυρα ανακοίνωσε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έντιμος και αμερόληπτος μεσολαβητής μεταξύ της Τουρκίας και της Αθήνας για την επίλυση της κατάστασης στην Μεσόγειο.

Νωρίτερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία δήλωσε ότι είναι επείγον να λύσουμε το θέμα των γεωτρήσεων και της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Πρέπει να υπάρξει μια διαφοροποίηση μεταξύ του προβλήματος των γεωτρήσεων στα διαφιλονικούμενα ύδατα, όπου υπάρχει ο κίνδυνος σύγκρουσης και χρειάζεται η διαμεσολάβηση -αυτό δηλαδή που κάνει η Γερμανία- και της περίπλοκης σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ.», τόνισε ο κ. Μπορέλ μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βερολίνο, διευκρινίζοντας ότι «το πιο πιεστικό ζήτημα είναι αυτό των γεωτρήσεων και της παρουσίας τουρκικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου -κάτι που είναι επικίνδυνο».

Υπάρχει συμφωνία για να προετοιμασθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ.

Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας πως υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση μπροστά στην τουρκική συμπεριφορά.

"Θέλουμε να βρούμε έναν δρόμο για πιο υγιείς σχέσεις" με την Τουρκία, ανέφερε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να δουλέψουμε για να υπάρχει περιθώριο διαλόγου".  

"Το πιο πιεστικό θέμα είναι το θέμα των δραστηριοτήτων για εξόρυξη και η παρουσία τουρκικών πλοίων σε χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου," ανέφερε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να το διαχωρίσουμε από το πιο πολύπλοκο θέμα των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Μάας: Εκφράσαμε ομόφωνα την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο

Την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ομόφωνα το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και χαρακτήρισε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας «κάτι περισσότερο από επιβαρυμένες», λόγω της συμπεριφοράς της τελευταίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας παράλληλα την Άγκυρα να απέχει από τις προκλήσεις. Δήλωσε δε ότι η γερμανική Προεδρία θα συνεχίσει τις διαμεσολαβητικές της προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης.

«Η σχέση μας με την Τουρκία είναι -λόγω της συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο- κάτι παραπάνω από επιβαρυμένη. Εκφράσαμε ομόφωνα την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο», δήλωσε ο κ. Μάας μετά το τέλος του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και τόνισε ότι «ο πλέον επείγων στόχος μας παραμένει μια διπλωματική λύση στο πλαίσιο απευθείας συνομιλιών». Εξέφρασε μάλιστα την βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να εξακολουθήσει να στηρίζει έναν τέτοιο διάλογο, καθώς αυτή είναι, όπως είπε, «η μόνη διέξοδος από αυτή την εν τω μεταξύ επικίνδυνη κρίση».

Η ώρα είναι τώρα. Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στην διπλωματία. Για αυτό πρέπει η Τουρκία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να απέχει από τις προκλήσεις τις οποίες έχουμε συνεχώς να αντιμετωπίσουμε», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και κατέληξε σημειώνοντας ότι υπήρξε συμφωνία και σε ό,τι αφορά την προοπτική να τεθούν τα ζητήματα Διεθνούς Δικαίου ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Μέρκελ: Η ΕΕ έχει υποχρέωση να στηρίξει την Ελλάδα

Όλοι, ως κράτη - μέλη της ΕΕ, έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι Έλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Παραταύτα, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Για αυτό προσπαθεί η Γερμανία», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ στο πλαίσιο της θερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο Βερολίνο.

Σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι μίλησε μαζί του πολύ εντατικά για τις σχέσεις με Τουρκία, οι οποίες είναι, όπως είπε, πάρα πολύ πολύπλευρες. «Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Η διένεξη μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά και για αυτόν τον λόγο πρέπει να προσπαθήσει κανείς να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο πλαίσιο της Συμμαχίας», ανέφερε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει σήμερα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ούτε πρόκειται να το κάνει εντός της ημέρας, αλλά βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία μαζί του.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Σχοινάς: Η ΕΕ να προχωρήσει σε συμφωνία για το μεταναστευτικό με τον Λίβανο

«Οι πρόσφατες τραγωδίες με την απώλεια παιδιών σε βάρκες που ταξίδευαν προς την Κύπρο, εντείνουν την ανησυχία μας και επιτάσσουν την ανάληψη αποφασιστικών δράσεων για εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών», σημείωσε.
Sweden, Flag, Simaia, Souidia
ΔΙΕΘΝΗ

Το 55% των Σουηδών εκτιμούν πως χρειάστηκαν θυσίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η ενταξιακή διαδικασία της χώρας σημαδεύτηκε κυρίως από διαβουλεύσεις με την Τουρκία, η οποία κατηγορούσε τη Σουηδία για ήπια στάση απέναντι σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της.
NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβακία: ΝΑΤΟ και ΕΕ σκέφτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία

«Δεν μπορώ να πω για ποιον σκοπό και τι θα κάνουν εκεί», είπε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, διευκρινίζοντας ότι η χώρα του, που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία.
Turkey-Straits of Dardanelles
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Θα εφαρμόζουμε αυστηρά τη Σύμβαση του Μοντρέ, δηλώνει ο Φιντάν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας Αντιμετώπισης Ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα.