ΓΔ: 893.76 2.09% Τζίρος: 88.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Υψηλότερη των ευρωπαϊκών αγορών η αξία του αμερικανικού τεχνολογικού κλάδου

Βάσει στοιχείων της Bank of America η κεφαλαιοποίηση των μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών φθάνει στα 9,1 τρισ. ενώ των ευρωπαϊκών αγορών στα 8,9 τρισ. 

Η κυριαρχία των μετοχών των μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών τα τελευταία χρόνια ώθησε τον τομέα στο να ξεπεράσει ένα ακόμη ορόσημο, καθώς η συνολική κεφαλαιοποίησή τους ξεπερνά την αντίστοιχη των ευρωπαϊκών αγορών, σύμφωνα με την Bank of America Global Research.

Όπως αναφέρει η BofA η συνολική κεφαλαιοποίηση των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών έφθασε στα 9,1 τρισ. δολάρια με αποτέλεσμα να ξεπερνά την αντίστοιχη της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των χρηματιστηρίων Βρετανίας και Ελβετία, η οποία φθάνει στα 8,9 τρισ. δολάρια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007, η Ευρώπη είχε τετραπλάσια κεφαλαιοποίηση σε σύγκριση με τις αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές. Η πορεία αυτή καταφθάνει καθώς η αμερικανική αγορά στηρίζεται όλο και περισσότερο σε μετοχές τεχνολογίας, γεγονός που ανησυχεί ορισμένους αναλυτές. 

Τα πέντε μεγαλύτερα τεχνολογικά ονόματα - Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon και Facebook - αντιπροσώπευαν το 17,5% του S&P 500 τον Ιανουάριο, αλλά η στροφή των επενδυτών σε τεχνολογικές μετοχές έχει οδηγήσει αυτό το μερίδιο σε επίπεδα άνω του 20%. 

Άλλωστε η κεφαλαιοποίηση της Apple έχει ξεπεράσει τα δύο τρισ. δολάρια, με τη μετοχή της εταιρείας να είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό, όπως σημειώνει το CNBC.

 

Η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχη δύναμη στο ηλεκτρονικό εμπόριο από τη δεκαετία του 1990, αλλά η έκρηξη της βιομηχανίας cloud computing βοήθησε την αύξηση της κεφαλαιοποίησής της της κατά την τελευταία δεκαετία. 

Όμως εν γένει οι αμερικανικοί δείκτες ακολουθούν καλύτερη πορεία από τους ευρωπαϊκούς, καθώς από την αρχή του 2010 έως και σήμερα ο S&P 500 έχει κέρδη 200%, ενώ ο Euro Stoxx 50 έχει αυξηθεί κατά 13,4% και ο βρετανικός FTSE 100 σχεδόν 11%.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Για κίνδυνο σοβαρής διόρθωσης στις αγορές προειδοποιεί το ΔΝΤ

Το Ταμείο στην έκθεσή του «Global Financial Stabilty Report», τονίζει ότι η άνοδος των αγορών στηρίζεται κατά κύριο λόγο στα κρατικά προγράμματα στήριξης και όχι σε θετικά μακροοικονομικά ή εταιρικά δεδομένα.