ΓΔ: 2259.73 -2.14% Τζίρος: 237.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
Φώτο: Shutterstock

Ένας στους οχτώ θανάτους στην ΕΕ συνδέεται με την μόλυνση

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε περιβαλλοντικούς κινδύνους. Αναγκαίοι περισσότεροι χώροι πρασίνου στην Ευρώπη.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 13% των θανάτων συνδέονται με τη ρύπανση, αναφέρει έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (AEE), σύμφωνα με την οποία η τρέχουσα υγειονομική κρίση είναι ένα σινιάλο που πρέπει να επιταχύνει τη συνειδητοποίηση της σχέσης ανάμεσα στο περιβάλλον και την υγεία.

«Η εμφάνιση αυτών των ζωονοσογόνων παραγόντων (όπως στην περίπτωση της Covid-19) συνδέεται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και με τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα στο διατροφικό σύστημα», υποστηρίζεται στη μελέτη, στην οποία υπογραμμίζεται πως οι Ευρωπαίοι είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε περιβαλλοντικούς κινδύνους: ατμοσφαιρική ρύπανση --η οποία παρόλο που έχει σαφώς μειωθεί, παραμένει ο πρώτος παράγοντας θνησιμότητας--, ηχητική ρύπανση και ρύπανση από χημικά προϊόντα.

Στις 27 χώρες της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 630.000 θάνατοι μπορούσαν να αποδοθούν άμεσα ή έμμεσα το 2012 στη ρύπανση του περιβάλλοντος, αναφέρεται στην έκθεση, η οποία αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές ανάμεσα στη δυτική και την ανατολική Ευρώπη και ανάλογα με το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.

Έτσι πρώτη έρχεται η Ρουμανία, στην οποία σχεδόν ένας θάνατος στους πέντε συνδέεται με τη ρύπανση, ενώ οι καλύτεροι μαθητές, η Σουηδία και η Δανία, καταγράφουν από την ίδια αιτία έναν θάνατο στους δέκα.

Οι θάνατοι αυτοί συνδέονται κυρίως με καρκίνους, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ασθένειες και «οι νεκροί αυτοί θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν εξαλείφαμε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που είναι κακοί για την υγεία», υπογραμμίζει η AEE.

«Οι πιο φτωχοί είναι δυσανάλογα εκτεθειμένοι στη ρύπανση και στις ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες, περιλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα και ακραίου ψύχους. Αυτό συνδέεται με τα μέρη στα οποία ζουν, εργάζονται και πηγαίνουν σχολείο, συχνά σε κοινωνικά υποβαθμισμένες ζώνες και σε συνοικίες στην περιφέρεια μεγάλων κυκλοφοριακών αξόνων», επισημαίνεται στην έκθεση.

Ένα θετικό σημείο για το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι η ποιότητα του νερού, «εξαιρετική» σε πάνω από το 85% των περιπτώσεων για το κολύμπι. Όσον αφορά το πόσιμο νερό, 74% των ζωνών υπογείων υδάτων βρίσκονται σε «καλή χημική κατάστση».

Σύμφωνα με την υπηρεσία, για τη βελτίωση της υγείας και του περιβάλλοντος στην Ευρώπη πρέπει να αναπτυχθούν οι χώροι πρασίνου, οι οποίοι αποτελούν χώρους σωματικής δραστηριότητας, ξεκούρασης, αλλά και κοινωνικής ολοκλήρωσης και «δροσίζουν τις πόλεις στη διάρκεια των καυσώνων, μετριάζουν τις πλημμύρες, μειώνουν την ηχητική ρύπανση και στηρίζουν την αστική βιοποικιλότητα».

Εξάλλου πάρκα και κήποι αποδείχθηκαν πολύτιμοι για την ψυχική υγεία και την ευεξία στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία. Η μείωση της οδικής κυκλοφορίας, η πτώση στην κατανάλωση κρέατος και η απόσυρση επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων λύσεων τις οποίες προτείνει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμπορικό πλοίο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Διστάζει η ΕΕ να επιβάλει περιβαλλοντικό φόρο στα πλοία

Οι Βρυξέλλες καθυστερούν να επιβάλουν περιβαλλοντικό φόρο στα πλοία αν και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις θαλάσσιες μεταφορές στην Ευρώπη είναι ισοδύναμες με τους ρύπους 20 χωρών της ΕΕ.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη για τη λειψυδρία στο Ηράκλειο με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε σύσκεψη για τη λειψυδρία στο Ηράκλειο με κυβερνητικά στελέχη και τοπικούς φορείς, πριν μεταβεί στο 4ο προσυνέδριο της ΝΔ με θέμα τις υποδομές και τα μεγάλα έργα.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσομοίωση διοικητικής δίκης από μαθητές Λυκείου: «Νέοι και Περιβάλλον»

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών διοργανώνει εκπαιδευτική προσομοίωση δίκης με θέμα «Νέοι και Περιβάλλον», συμμετέχουν μαθητές λυκείου και στόχος είναι η εξοικείωσή τους με τη Διοικητική Δικαιοσύνη. Η δράση διαρκεί έως 22/4/2026.
Πυροσβεστικό όχημα επιχειρεί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Σκιάθο

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η χθεσινή πυρκαγιά σε δασική έκταση βόρεια της Πλατανιάς στη Σκιάθο. Στην κατάσβεση συμμετείχαν 15 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα, 4 οχήματα, αεροσκάφος και υδροφόρες ΟΤΑ. Δεν απειλήθηκαν κατοικίες.
Γιώργος Στασινός ομιλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γ. Στασινός: Ο ανθός της πικροδάφνης διασώθηκε από το ξερίζωμα στις πόλεις

Ο ΕΟΔΥ ανακάλεσε τη σύσταση για απομάκρυνση της πικροδάφνης από το αστικό πράσινο. Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός χαιρέτισε την απόφαση, τονίζοντας την ανάγκη για επιστημονική προσέγγιση στο πράσινο.