Φωτο: Shutterstock

«Μπλόκο» Τραμπ σε TikTok και WeChat, το σενάριο της IPO εξετάζει η ByteDance

Οι αμερικανικές εταιρείες θα απαγορεύεται να διανέμουν τις εφαρμογές. Το TikTok θα εξακολουθήσει να λειτουργεί εάν είναι ήδη εγκατεστημένο. Το πραγματικό κλείσιμο θα έρθει μετά τις 12 Νοεμβρίου, είπε ο Γ. Ρος.

Διάταγμα που θα απαγορεύει στους πολίτες των ΗΠΑ να «κατεβάζουν» τις εφαρμογές WeChat και TikTok, από τις 20 Σεπτεμβρίου, εκδίδει το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, εν αναμονή της δήλωσης του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη συμφωνία Oracle - TikTok. 

Δεν είναι σαφές εάν η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την προθεσμία της Κυριακής, ενώ σύμφωνα με το CNBC, μπορεί να ερμηνευθεί και ως μια επιθετική κίνηση από την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει την αρχική πρόθεσή της να αποκτήσει πλήρως την TikTok μια αμερικανική εταιρεία.

«Κατόπιν εντολής του Προέδρου, λάβαμε σημαντική δράση για την καταπολέμηση της κακόβουλης συλλογής προσωπικών δεδομένων των Αμερικανών πολιτών, προωθώντας παράλληλα τις εθνικές μας αξίες, τους κανόνες δημοκρατικών κανόνων και την επιθετική επιβολή των νόμων και κανονισμών των ΗΠΑ», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργού Εμπορίου, Γουίμπορ Ρος. 

Η ανακοίνωση της Παρασκευής έρχεται σε συνέχεια του διατάγματος του Τραμπ που έδινε διορία 45 ημερών στην TikTok, για να πουλήσει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, και αναφέρει ότι από τις 20 Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές εταιρείες απαγορεύεται να διανέμουν τις εφαρμογές WeChat και TikTok, που σημαίνει ότι Apple και Google θα πρέπει να αφαιρέσουν τις εφαρμογές από τις βιβλιοθήκες τους.

Σημειώνεται πως τόσο το WeChat όσο και το TikTok ανήκουν σε κινεζικές εταιρείες, τις Tencent και ByteDance αντίστοιχα, με τον Τραμπ να επικαλείται την εθνική ασφάλεια για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις του προς τους κινεζικούς τεχνολογικούς κολοσσούς. Καθώς οι σχέσεις με το Πεκίνο επιδεινώνονται, ο Τραμπ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στραφεί και κατά άλλων εταιρειών, όπως η Alibaba.

Σε συνέντευξή του στο Fox Business την Παρασκευή, ο Ρος είπε ότι οι απαγορεύσεις θα επηρεάσουν διαφορετικά τα TikTok και WeChat. Το TikTok θα εξακολουθήσει να λειτουργεί εάν είναι ήδη εγκατεστημένο σε μια συσκευή, αλλά οι χρήστες δεν θα μπορούν να το αναβαθμίσουν. Δεν είναι ακόμη σαφές τι είδους λειτουργικότητα θα έχει το WeChat μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

«Δεν κάνει το ίδιο πράγμα το TikTok και το WeChat», είπε. «Όσον αφορά το TikTok, είναι απλώς αναβαθμίσεις, πράγματα συντήρησης, που θα τερματιστούν σε αυτό το στάδιο. Το πραγματικό κλείσιμο θα έρθει μετά τις 12 Νοεμβρίου». 

Ο μαραθώνιος της συμφωνίας 

Αν και η Microsoft θεωρούνται η επικρατέστερη για την απόκτηση της TikTok, η Κίνα προχώρησε σε αλλαγή των κανόνων εξαγωγής τεχνολογίας για να συμπεριλάβει αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, με αποτέλεσμα η ByteDance να χρειάζεται άδεια από το Πεκίνο πριν μπορέσει να πουλήσει το TikTok σε αμερικανική εταιρεία.

Στη συνέχεια, η Microsoft ανακοίνωσε ότι αποσύρθηκε και η Oracle επιβεβαίωσε πως η προσφορά της θα καταστήσει την εφαρμογή «αξιόπιστο συνεργάτη τεχνολογίας».

Σύμφωνα με άτομα προσκείμενα στην υπόθεση, και η Walmart εξακολουθεί να βρίσκεται στις συζητήσεις για συμμετοχή στην προσφορά της Oracle. Βάσει της τρέχουσας προσφοράς, η Oracle θα είχε κατέχει ποσοστό λιγότερο από 20%.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ByteDance εξετάζει αρχική δημόσια προσφορά της TikTok στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, η οποία αν γίνει θα είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική IPO των τελευταίων ετών.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

TikTok: Στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά του Τραμπ για να μπλοκάρει την απαγόρευσή της

Η TikTok και η μητρική της εταιρεία ByteDance Ltd. προσέφυγαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον αργά χθες Παρασκευή το βράδυ κατά της εκτελεστικής εντολής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.
ΔΙΕΘΝΗ

Tik Tok: Καταφεύγει στη δικαιοσύνη κατά του διατάγματος Τραμπ

Η TikTok προσπάθησε επί σχεδόν έναν χρόνο να βρει ένα σημείο επαφής με την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά, όπως αναφέρει η εταιρεία, ήρθε αντιμέτωπη με την «έλλειψη δέουσας διαδικασίας» ενώ η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία σημασία στα γεγονότα.
ΔΙΕΘΝΗ

Διάταγμα Τραμπ: Διορία 90 ημερών για πώληση του TikTok σε αμερικανική εταιρεία

Έπειτα από μήνες κατηγοριών ότι η ByteDance απειλεί την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα που υποχρεώνει την πώληση των δραστηριοτήτων του TikTok στις ΗΠΑ.