Φώτο: ΑΠΕ

Έχασε τη «μάχη» για το TikTok η Microsoft, επικράτησε η Oracle

Απερρίφθη η πρόταση της Microsoft, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία. Σύντομα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της Oracle, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Η Oracle φαίνεται πως επικρατεί τελικά στην απόκτηση των αμερικανικών δραστηριοτήτων της TikTok, καθώς η ByteDance απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της Microsoft. 

Η πολυτάραχη εξαγορά της κινεζικής εφαρμογής, που κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία, πήρε διαφορετική τροπή και σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται σύντομα.

Το δημοσίευμα ακολούθησε την ανάρτηση της Microsoft στο blog της, όπου ανέφερε πως η προσφορά της για την TikTok απερρίφθη. Ωστόσο, ούτε η Microsoft ούτε η ByteDance έδωσαν εξηγήσεις για την απόρριψη.

«Η ByteDance μας ενημέρωσε πως δεν θα προχωρήσει στην πώληση των δραστηριοτήτων της TikTok στις ΗΠΑ στη Microsoft», ανέφερε η ανάρτηση. 

«Είμαστε βέβαιοι ότι η πρότασή μας θα ήταν καλή για τους χρήστες του TikTok, προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας. Για να το κάνουμε αυτό, θα προχωρούσαμε σε σημαντικές αλλαγές για τη διασφάλιση των υψηλότερων προτύπων ασφάλειας, απορρήτου, διαδικτυακής ασφάλειας και καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και καταστήσαμε σαφή την πρόθεσή μας αυτή στην ανακοίνωσή μας τον Αύγουστο. Ανυπομονούμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπηρεσία σε αυτούς τους σημαντικούς τομείς». 

Σημειώνεται πως η TikTok είναι αντιμέτωπη με τη διορία του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ η όποια συμφωνία απαιτεί την έγκριση του Λευκού Οίκου και της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων. 

Με προέδρικό του διάταγμα ο Ντ. Τραμπ, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας, εξανάγκασε την κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, να προχωρήσει στην πώληση της εφαρμογής. Ωστόσο, η εταιρεία μήνυσε την αμερικανική κυβέρνηση, κερδίζοντας χρόνο για τη διαπραγμάτευση της καλύτερης δυνατής συμφωνίας. 

Εξάλλου, σύννεφα στην απόκτηση της TikTok από τη Microsoft φαίνεται πως έφεραν και οι παρεμβάσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που χαρακτήριζε τις συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών «μια μεγάλη, ακατάστατη, πολιτική σαπουνόπερα».

Το βασικό πρόβλημα της πώλησης ήταν ο αλγόριθμος της TikTok, ο οποίος ενδέχεται να μην μπορεί να μεταφερθεί σε αμερικανική εταιρεία βάσει των νέων ρυθμίσεων της κινεζικής κυβέρνησης για τις εξαγωγές τεχνολογίας.

Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι είναι επίσης πιθανό η κινεζική κυβέρνηση να μην προτιμά καθόλου την πώληση, καθώς δεν επιθυμεί να φανεί αδύναμη στις πιέσεις των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

NY Times: Μια «μεγάλη, πολιτική σαπουνόπερα» οι διαπραγματεύσεις Microsoft - TikTok

Οι παρεμβάσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έφεραν σύννεφα στη συμφωνία, ενώ πλέον υπάρχουν κι άλλες προσφορές, με τη βασικότερη να έρχεται από την εταιρεία λογισμικού Oracle.
ΔΙΕΘΝΗ

TikTok: Στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά του Τραμπ για να μπλοκάρει την απαγόρευσή της

Η TikTok και η μητρική της εταιρεία ByteDance Ltd. προσέφυγαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον αργά χθες Παρασκευή το βράδυ κατά της εκτελεστικής εντολής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.
ΔΙΕΘΝΗ

«Μπλόκο» Τραμπ σε TikTok και WeChat, το σενάριο της IPO εξετάζει η ByteDance

Οι αμερικανικές εταιρείες θα απαγορεύεται να διανέμουν τις εφαρμογές. Το TikTok θα εξακολουθήσει να λειτουργεί εάν είναι ήδη εγκατεστημένο. Το πραγματικό κλείσιμο θα έρθει μετά τις 12 Νοεμβρίου, είπε ο Γ. Ρος.