Φωτο: Shutterstock

TikTok: Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκφοβισμό», προμήθεια ζητά ο Τραμπ

Εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιτίθενται σταθερά σε ξένες επιχειρήσεις καταχρώμενες την έννοια της εθνικής ασφάλειας.

Για «εκφοβισμό» κατηγόρησε η Κίνα τις ΗΠΑ, έπειτα από τη διορία του Ντόναλντ Τραμπ στο κοινωνικό δίκτυο TikTok, ιδιοκτησίας της κινεζικής ByteDance, ότι θα πρέπει να έχει πουληθεί πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ.

Το TikTok θα κλείσει στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 15 Σεπτεμβρίου, «εκτός αν η Microsoft ή κάποια άλλη επιχείρηση μπορέσει να το αγοράσει και να επιτύχει μια συμφωνία», είπε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σημειώνεται πως η Ουάσινγκτον κατηγορεί εδώ και μήνες την πλατφόρμα ότι χρησιμοποιείται από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών για σκοπούς παρακολούθησης.

Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, ο Ουάνγκ Ουενμπίν, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιτίθενται σταθερά σε ξένες επιχειρήσεις καταχρώμενες την έννοια της εθνικής ασφάλειας.

«Αυτό είναι αντίθετο με τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και τις αρχές του ανοίγματος, της διαφάνειας και της μη διακριτικής μεταχείρισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι σκέτος εκφοβισμός. Η Κίνα είναι σταθερά αντίθετη».

Χωρίς να φθάσει μέχρι του σημείου να ανακοινώσει ανταποδοτικά μέτρα, ο Ουάνγκ εκτίμησε πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να ανοίξει «το κουτί της Πανδώρας» με τα μέτρα της που στοχοθετούν τις ξένες επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε εχθές το «ΟΚ», αναφέροντας πως δεν θα είχε πρόβλημα με την εξαγορά της TikTok από τη Microsoft, αλλά και ότι θα ήταν ενδεχομένως ευκολότερο εάν ο αμερικανικός κολοσσός εξαγόραζε το σύνολο του παρά το 30%.

Επιπλέον, φέρεται να θέλει μερίδιο από τη συμφωνία, με αντάλλαγμα να δώσει την έγκρισή του για την εξαγορά. Ο Τραμπ αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε την Κυριακή με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, σχετικά με τον ενδιαφέρον της εταιρείας για το κινεζικό δίκτυο. 

«Το είπα αυτό. 'Αν το αγοράσεις... ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτής της τιμής θα πρέπει να έρθει στο υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, γιατί καθιστούμε δυνατή την πραγματοποίηση αυτής της συμφωνίας'», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

TikTok: Στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά του Τραμπ για να μπλοκάρει την απαγόρευσή της

Η TikTok και η μητρική της εταιρεία ByteDance Ltd. προσέφυγαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον αργά χθες Παρασκευή το βράδυ κατά της εκτελεστικής εντολής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.
ΔΙΕΘΝΗ

NY Times: Μια «μεγάλη, πολιτική σαπουνόπερα» οι διαπραγματεύσεις Microsoft - TikTok

Οι παρεμβάσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έφεραν σύννεφα στη συμφωνία, ενώ πλέον υπάρχουν κι άλλες προσφορές, με τη βασικότερη να έρχεται από την εταιρεία λογισμικού Oracle.