ΓΔ: 875.43 0.27% Τζίρος: 49.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ανατροπή στα social media, περνά στη Microsoft το TikTok

Η Microsoft έχει την σπάνια ευκαιρία να μετατραπεί σε μεγάλο ανταγωνιστή των social media και να κοντράρει το Facebook, αποκτώντας το TikTok των 100 εκατ. χρηστών στις ΗΠΑ.

Διορία 45 ημερών έχει ο γίγαντας της τεχνολογίας Microsoft για να αγοράσει την δημοφιλή πλατφόρμα δικτύωσης TikTok που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να απαγορεύσει στις ΗΠΑ, καθώς θεωρεί οτι αποτελεί κίνδυνο για την αμερικανική δημόσια ασφάλεια η εφαρμογή που ανήκει στην κινεζική ByteDance.

Η εφαρμογή που έχει 100 εκατ. χρήστες στις ΗΠΑ και περισσότερους από 1 δισ. σε όλο τον κόσμο μπορεί να αποτελέσει το όπλο που θα αλλάξει το "status quo" στην αγορά των social media, με την Microsoft, που έχει στην κατοχή της και το LinkedIn, να μπορεί να συναγωνιστεί ευθέως με την Facebook. Η Microsoft σχεδιάζει επίσης να αναλάβει τις δραστηριότητες του TikTok σε Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η κινεζική εταιρεία ByteDance έχει συμφωνήσει να πουλήσει το σύνολο της αμερικανικής δραστηριότητας του TikTok. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι το TikTok, υπό την κινεζική μητρική του εταιρεία, αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, λόγω των προσωπικών δεδομένων δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών που διαχειρίζεται.

Η κινεζική ByteDance δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει πως βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση της εφαρμογής, ενώ έχει αρνηθεί να σχολιάσει επισήμως τις φήμες. Όμως εσωτερική αλληλογραφία που αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters επιβεβαιώνει πως ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας Ζανγκ Γιμινγκ δήλωσε πως η εταιρεία έχει ξεκινήσει συζητήσεις με μια τεχνολογική εταιρεία χωρίς όμως να διευκρινίζει ποια είναι.

Η Microsoft σημείωσε ότι δεν προτίθεται να παρέχει περαιτέρω πληροφορίες  έως ότου υπάρξει οριστική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις, ενώ έχει προειδοποιήσει στην ανακοίνωσή της ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. 

Σύμφωνα με τη νέα προτεινόμενη συμφωνία, όπως μεταδίδει το Reuters, η ByteDance θα εξέλθει εντελώς από την αμερικανική θυγατρική και η Microsoft θα αναλάβει το TikTok στις ΗΠΑ. Ορισμένοι επενδυτές της Bytedance που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ μπορεί να δοθεί η ευκαιρία να λάβουν μειοψηφικά μερίδια στην επιχείρηση. Περίπου το 70% των ξένων επενδυτών της ByteDance προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Σε πολιτικό επίπεδο, η συμφωνία δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να αποτελέσει φωτεινό σημείο για τις ολοένα και πιο δύσκολες σινο-αμερικανικές σχέσεις, και να ικανοποιήσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι μέτοχοι της ByteDance σημειώνουν στο Reuters πως η MIcrosoft αποτελεί έναν αξιόπιστο αγοραστή, όμως αμφιβάλλουν αν η πώληση μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων της TikTok σε τόσο πρώιμο στάδιο της ανάπτυξης της θα μπορούσε να είναι θετική για την εταιρεία.

Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει μια πώληση των δραστηριοτήτων της TikTok στις ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ έχουν ξεχειλώσει την έννοια της εθνικής ασφάλειας, συμπεραίνοντας πως όλες οι επιχειρήσεις είναι ένοχες, χωρίς όμως να έχουν στοιχεία» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν.

Η αξία της ByteDance αποτιμήθηκε σε 140 δισ. δολάρια νωρίτερα φέτος, όταν ένας από τους μετόχους της, η Cheetah Mobile, πώλησε ένα μικρό μερίδιο στο πλαίσιο ιδιωτικής συναλλαγής. Οι αρχικοί επενδυτές περιλαμβάνουν την ιαπωνική Softbank Group Corp. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της ByteDance προέρχεται από τη διαφήμιση σε εφαρμογές στο πλαίσιο των κινεζικών δραστηριοτήτων της.

Η πλατφόρμα υποχρεώθηκε συχνά να υπερασπιστεί τον εαυτό της για τους δεσμούς της με την Κίνα, όπου η μητρική της εταιρεία κατέχει παρόμοια εφαρμογή υπό άλλη ονομασία. Το TikTok εξακολουθεί να αρνείται ότι μοιράζεται δεδομένα με τις κινεζικές αρχές και βεβαιώνει ότι δεν έχει την πρόθεση να αποδεχθεί τέτοια αιτήματα. Πρόσφατα απαγορεύτηκε στην Ινδία μαζί με άλλες 58 κινεζικές εφαρμογές έπειτα από μεθοριακή σύγκρουση μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

windows-microsoft
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι προσφέρουν τα νέα Windows 11 και γιατί προκαλούν επικρίσεις

Η Microsoft «πετάει το γάντι» σε Google και Apple και με τα Windows 11. Θέλει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα είναι ανοικτή για όλους τους δημιουργούς περιεχομένου. Γιατί κατηγορείται ότι αντιγράφει την Apple.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χάκερ «κατεβάζουν ρολά» σε κολοσσούς και παίρνουν λύτρα σε bitcoin

Επικίνδυνα χτυπήματα σε βασικές επιχειρηματικές υποδομές στα καύσιμα, τα τρόφιμα, ακόμη και σε δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς από χάκερ με έδρα κυρίως στη Ρωσία, που έχουν αποσπάσει μεγάλα ποσά λύτρων.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο ιός που χτυπάει 1 στις 10 εταιρείες και προκαλεί ζημιές 1 εκατ. δολ.

Περίπου 360.000 νέα κακόβουλα αρχεία ανακαλύπτονται καθημερινά τους τελευταίους 12 μήνες με τους trojan να αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για υπολογιστές και δίκτυα την χρονιά της τηλεργασίας.