Φωτο: Shutterstock

NY Times: Μια «μεγάλη, πολιτική σαπουνόπερα» οι διαπραγματεύσεις Microsoft - TikTok

Οι παρεμβάσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έφεραν σύννεφα στη συμφωνία, ενώ πλέον υπάρχουν κι άλλες προσφορές, με τη βασικότερη να έρχεται από την εταιρεία λογισμικού Oracle.

Σύννεφα στην απόκτηση της TikTok από τη Microsoft φαίνεται πως έφεραν οι παρεμβάσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που τονίζει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών «έχουν μετατραπεί σε μια μεγάλη, ακατάστατη, πολιτική σαπουνόπερα».

Με προέδρικό του διάταγμα ο Ντ. Τραμπ, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφαλείας, εξανάγκασε νωρίτερα αυτό το μήνα την κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, να προχωρήσει στην πώληση της εφαρμογής έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, τη Δευτέρα η εταιρεία μήνυσε την αμερικανική κυβέρνηση, κερδίζοντας χρόνο για τη διαπραγμάτευση της καλύτερης δυνατής συμφωνίας. 

Σύμφωνα με τους New York Times, όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες για τη συμφωνία, η Microsoft ήταν απρόθυμη να προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόκτηση μεγάλης κλίμακας του TikTok, εν μέρει λόγω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η απόκτηση ενός μειοψηφικού μεριδίου εξεταζόταν θετικά, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει το TikTok να αντικαταστήσει το Google Cloud με το Microsoft Azure, καθιστώντας το αμέσως έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες cloud της Microsoft. Το TikTok θα μπορούσε επίσης να ενσωματωθεί στις διαφημιστικές δραστηριότητες των 7 δισ. δολαρίων της Microsoft.

Στις 2 Αυγούστου, η Microsoft εξέδωσε ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της για τις αμερικανικές δραστηριότητες της διάσημης εφαρμογής. Ωστόσο, την επόμενη ημέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την προτίμησή του σε μια εξ ολοκλήρου εξαγορά, καθώς «η αγορά του 30% είναι περίπλοκη». 

Πλέον, σύμφωνα με τους NY Times, υπάρχουν κι άλλες προσφορές, με τη βασικότερη να έρχεται από την εταιρεία λογισμικού Oracle. Επίσης, Netflix και Twitter φέρονται να έχουν επικοινωνήσει με τραπεζίτες και επενδυτές, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν ενδιαφέρονται.

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε συμφωνία, μπορεί εύκολα να εκτροχιαστεί είτε από την Ουάσινγκτον είτε από το Πεκίνο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

TikTok: Στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά του Τραμπ για να μπλοκάρει την απαγόρευσή της

Η TikTok και η μητρική της εταιρεία ByteDance Ltd. προσέφυγαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον αργά χθες Παρασκευή το βράδυ κατά της εκτελεστικής εντολής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.
ΔΙΕΘΝΗ

«Μπλόκο» Τραμπ σε TikTok και WeChat, το σενάριο της IPO εξετάζει η ByteDance

Οι αμερικανικές εταιρείες θα απαγορεύεται να διανέμουν τις εφαρμογές. Το TikTok θα εξακολουθήσει να λειτουργεί εάν είναι ήδη εγκατεστημένο. Το πραγματικό κλείσιμο θα έρθει μετά τις 12 Νοεμβρίου, είπε ο Γ. Ρος.