Φώτο: Shutterstock

Σε νέο χαμηλό υποχώρησε η τουρκική λίρα

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο αύριο, παρά τη βουτιά της λίρας, αλλά θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης.

Σε νέο χαμηλό υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα, εν μέσω ανησυχιών για τον υψηλό πληωρισμό και τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας. Συνεδριάζει αύριο η Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο, παρά την πίεση της αγοράς, δεν αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο. 

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 7,68 λίρες ανά δολάριο.

Οικονομολόγοι αναμένουν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της, παρά τη βουτιά της λίρας, αλλά θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης με μέτρα από την «πίσω πόρτα».

Παράλληλα, ο δείκτης νομισμάτων αναδυόμενων αγορών MSCI μειώθηκε για τρίτη συνεδρίαση, με αιχμή τις απώλειες του νοτιοαφρικανικού ραντ ύψους 1%, υποχωρώντας περαιτέρω από το υψηλό επίπεδο εξαμήνου της περασμένης εβδομάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νέες ισχυρές πιέσεις στην τουρκική λίρα

Έβδομη διαδοχική συνεδρίαση ισχυρών απωλειών για το τουρκικό νόμισμα, το οποίο έφθασε στις 7,61 λίρες ανά δολάριο, ενώ δεν αναμένεται αλλαγή νομισματικής πολιτικής στις 24/9 όπου συνεδριάζει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Καταρρέει η λίρα στην Τουρκία μαζί με τις τραπεζικές μετοχές

Εντείνεται η φυγή ξένων κεφαλαίων από τις τραπεζικές μετοχές μετά την υποβάθμιση από την Moody's, ενώ η λίρα έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό. Δεν βοηθούν την Τουρκία οι νέες επιθέσεις Ερντογάν κατά Μακρόν.