Φώτο: Shutterstock

Αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων για διάσωση της τουρκικής λίρας

Κόντρα στη «γραμμή» Ερντογάν η Κεντρική Τράπεζα ανεβασε κατά 2% το βασικό επιτόκιο προκαλώντας την ενίσχυση της λίρας έναντι του δολαρίου. Μικρή η αύξηση, σύμφωνα με αναλυτές.

Σε αιφνιδιαστική αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 2% προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη συνεχή πτώση της λίρας και παρά την επιμονή του προέδρου Ερντογάν στη διατήρηση χαμηλών επιτοκίων για να υποστηριχθεί η χαμηλή ανάπτυξη.

Όπως ανακοινώθηκε, το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται από 8,25% σε 10,25%.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι πρόκειται μεν για μια σημαντική αύξηση του επιτοκίου, όμως αυτό παραμένει πολύ χαμηλότερο από τον πληθωρισμό που ξεπερνά το 12% και θα απαιτηθούν πρόσθετες κινήσεις για να σταματήσει η πίεση στην ισοτιμία της λίρας.

Πάντως, η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας είχε αμέσως αποτέλεσμα στη διαμόρφωση της ισοτιμίας, με το δολάριο που νωρίτερα διαμορφωνόταν σε επίπεδα πάνω από τις 7,7 λίρες, μετά τις ανακοινώσεις να κινείται αρχικά σε 7,55 για να ισορροπήσει σε επίπεδο πέριξ των 7,6 λιρών.

Από την αρχή του έτους οι απώλειες της λίρας ξεπερνούν το 20%, ενώ τα συναλλαγματικά διαθέσιμα για τη στήριξή της στην αγορά έχουν εξαντληθεί γεγονός που υποχρέωσε την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το βασικό επιτόκιο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νέες ισχυρές πιέσεις στην τουρκική λίρα

Έβδομη διαδοχική συνεδρίαση ισχυρών απωλειών για το τουρκικό νόμισμα, το οποίο έφθασε στις 7,61 λίρες ανά δολάριο, ενώ δεν αναμένεται αλλαγή νομισματικής πολιτικής στις 24/9 όπου συνεδριάζει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Καταρρέει η λίρα στην Τουρκία μαζί με τις τραπεζικές μετοχές

Εντείνεται η φυγή ξένων κεφαλαίων από τις τραπεζικές μετοχές μετά την υποβάθμιση από την Moody's, ενώ η λίρα έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό. Δεν βοηθούν την Τουρκία οι νέες επιθέσεις Ερντογάν κατά Μακρόν.