Φωτο: Pixabay

Στη σέντρα για αγορά ευρωπαϊκών ομάδων Αμερικανοί επενδυτές

Οι Αμερικανοί δεν παίζουν ποδόσφαιρο αλλά φροντίζουν να επενδύουν σε αυτό, έχοντας, πλέον, στην κατοχή τους ορισμένα από τα πιο ιστορικά ονόματα της «στρογγυλής θεάς» στην Ευρώπη.

Παραδοσιακά οι Αμερικανοί και το ποδόσφαιρο βρίσκονται σε... εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις. Το δημοφιλέστερο άθλημα παγκοσμίως δεν κατόρθωσε ποτέ να έχει στις ΗΠΑ την επιτυχία που εμφανίζει στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. 

Μάλιστα στην Αμερική το ποδόσφαιρο θεωρείται ακόμη και… κοριτσίστικο άθλημα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε Μπάσκετ, Μπέιζμπολ, Ράγκμπι (ή Αμερικανικό Ποδόσφαιρο όπως θέλουν να το αποκαλούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού). 

Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει σε τίποτε πλούσιους Αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύουν στο ποδόσφαιρο και μάλιστα στο ευρωπαϊκό με εξαγορά ιστορικών ομάδων ανά τη Γηραιά Ήπειρο, καθώς γνωρίζουν την «τρέλα» των Ευρωπαίων για τη στρογγυλή θεά. 

Η τελευταία αγορά ήταν αυτή της ιταλικής ομάδας Parma από τον Kyle Krause, η οικογένεια του οποίου έστησε την περιουσία της μέσω της Kum & Go εταιρείας που έχει στην κατοχή της μικρά εμπορικά καταστήματα στις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί η εξαγορά της Roma από τον Dan Friedkin, έναντι 591 εκατ. ευρώ, ο οποίος διαχειρίζεται μεγάλο μέρος των αντιπροσωπειών της Toyota στις ΗΠΑ. 

Το τελευταίο 18μηνο Αμερικανοί επιχειρηματίες έχουν επίσης αποκτήσει την ιταλική Fiorentina αλλά και τη γαλλική Toulouse, με τους περισσότερους εξ αυτών να υπογραμμίζουν ότι η αντίστοιχη δραστηριότητα στις ΗΠΑ θα κόστιζε πολύ περισσότερα κεφάλαια. 

Φυσικά και η Βρετανία –η πατρίδα ποδοσφαίρου- δεν θα μπορούσε να μην εισέλθει στο ραντάρ των πλούσιων Αμερικανών. Ο Joseph DaGrosa βρίσκεται σε συζητήσεις για εξαγορά της Southampton, της οποίας ο νυν ιδιοκτήτης είναι ο Κινέζος επιχειρηματίας Gao Jisheng, ο οποίος ζητά 200 εκατ. στερλίνες (περί των 256 εκατ. δολαρίων) για να την παραδώσει στον DaGrosa.

Το εντυπωσιακό είναι ότι Αμερικανοί επιχειρηματίες έχουν στην κατοχή τους μεγάλα μερίδια σχεδόν του 1/5 των 60 ομάδων που αγωνίζονται στα κορυφαίες κατηγορίες των πρωταθλημάτων Βρετανίας, Ιταλίας και Γαλλίας, σύμφωνα με στοιχεία της KPMG Football Benchmark.

 

Οι αγορές, μάλιστα, εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν καθώς ο Henry Mauriss αναζητά τρόπους να αποκτήσει τη βρετανική Newcastle United, η πώληση της οποίας σε κοινοπραξία από τη Σ. Αραβία τελικά ματαιώθηκε. 

Όμως ενδιαφέρον υπάρχει και από επενδυτικά κεφάλαια, όπως τα Advent International και Bain Capital τα οποία στρέφουν την προσοχή τους στο ιταλικό ποδόσφαιρο. 

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία έχει πλήξει και το ποδόσφαιρο, καθώς οι αγώνες γίνονται χωρίς θεατές στις περισσότερες χώρες, ο πακτωλός χρημάτων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και φυσικά η ελπίδα ότι κάποια στιγμή το «κακό» θα τελειώσει κρατούν υψηλά το ενδιαφέρον, με τους Αμερικανούς επενδυτές να είναι ανά πάσα στιγμή να σκοράρουν και μάλιστα από το ύψος του πέναλτι. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Πυροσβεστική» παρέμβαση για να σωθεί η τουρκική λίρα

Με μια αιφνίδια αύξηση του επιτοκίου στα swaps, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σταμάτησε την ανεξέλεγκτη κάθοδο του νομίσματος, αλλά η απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400 θα συνεχίσει να ασκεί πίεση.
ΔΙΕΘΝΗ

«Νάρκη» η κρυφή ανεργία στην παγκόσμια οικονομία 

Πολύ μεγαλύτερη από τις επίσημες καταγραφές η πραγματική ανεργία στις χώρες της Δύσης. Δεν θεωρούνται ως άνεργοι όσοι κρατούν τη δουλειά τους με προγράμματα στήριξης, όσοι εργάζονται πολύ λίγο και όσοι εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας.
ΔΙΕΘΝΗ

«Άγγιξε» τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν το διεθνές σκάνδαλο ξεπλύματος

Επί ημερών του Βλ. Ντομπρόσκις στη θέση του πρωθυπουργού της Λετονίας, αποκαλύπτεται ότι είχαν διακινηθεί δισεκατομμύρια ύποπτων κεφαλαίων, κυρίως ρωσικής προέλευσης, μέσω των τραπεζών της χώρας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ 30ετίας σε εξαγορές - συγχωνεύσεις έχει προκαλέσει η πανδημία

Στα 456 δισ. δολάρια η αξία των συμφωνιών άνω των πέντε δισ., με τον Σεπτέμβριο να αποδεικνύεται ο μήνας με τη μεγαλύτερη κινητικότητα και συμφωνίες ύψους 391 δισ. Πρωταγωνιστούν τα private equity funds.
ΔΙΕΘΝΗ

«Ελαφρά καραντίνα»: Η νέα απάντηση της Ευρώπης στην πανδημία

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα ιδιαίτερα σε επιβαρυμένες περιοχές επιλέγουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μίας νέα καθολικής και οικονομικά καταστροφικής καραντίνας.