Φωτο: ΑΠΕ

Στις 12 Οκτωβρίου η έκθεση για τις μολύνσεις τουριστών από κορονοϊό στο χειμερινό θέρετρο Ισγκλ

Σε σχέση με τις λοιμώξεις τουριστών με τον SARS-CoV-2 στο χειμερινό θέρετρο Ισγκλ, που έγιναν πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο τον Μάρτιο, η Αυστριακή Ένωση Προστασίας Καταναλωτών είχε καταθέσει τις πρώτες τέσσερις επίσημες αγωγές ευθύνης από τα θύματα.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση της διαχείρισης κρίσεων του κορονοϊού στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου τον περασμένο Μάρτιο, θα παρουσιάσει την έκθεσή της στις 12 Οκτωβρίου στο Ίνσμπρουκ, έχοντας ολοκληρώσει τις ακροάσεις 53 εμπλεκομένων, που έγιναν σε συνολικά τέσσερις συνεδριάσεις της, διάρκειας αρκετών ημερών η καθεμία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρόναλντ Ρόρερ.

Δεδομένου ότι η Επιτροπή ενδιαφέρεται για την ευρύτερη δυνατή βάση πληροφοριών, έχουν ερωτηθεί και καταθέσει σε αυτήν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του τουρισμού, αρμόδιοι εγκαταστάσεων τελεφερίκ, πρόσωπα που είχαν μολυνθεί με την Covid-19, δημοσιογράφος τηλεόρασης, εκπρόσωπος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών, γιατροί και επιστήμονες, εκπρόσωποι της οικονομίας και υπεύθυνοι της περιφέρειας, της τοπικής και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι ακροάσεις, συνολικής διάρκειας 40 ωρών και 55 λεπτών, καταγράφηκαν σε 703 σελίδες, ενώ εξετάστηκαν περίπου 5.800 σελίδες διαφόρων εγγράφων και, σύμφωνα με την Επιτροπή, η συνεργασία του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου σχετικά με την υποβολή εγγράφων και την παροχή υλικού, όπως οι εγκαταστάσεις τηλεδιάσκεψης, ήταν εξαιρετική.

Σε σχέση με τις λοιμώξεις τουριστών με τον SARS-CoV-2 στο χειμερινό θέρετρο Ισγκλ στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου, που έγιναν πρωτοσέλιδες ειδήσεις σε όλο τον κόσμο τον περασμένο Μάρτιο, η Αυστριακή Ένωση Προστασίας Καταναλωτών (VSV) είχε καταθέσει την περασμένη Τετάρτη στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βιέννης για αστικές υποθέσεις τις πρώτες τέσσερις επίσημες αγωγές ευθύνης από τα θύματα της Covid-19.

Όπως είχε ανακοινώσει ο πρόεδρός της Πέτερ Κόλμπα, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών θα εκπροσωπήσει αρχικά 1.000 θύματα σε νομικές διαδικασίες, ενώ, συνολικά 6.000 άνθρωποι από 45 χώρες ανέφεραν ότι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο Ισγκλ.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, ο δικηγόρος της Ένωσης Αλεξάντερ Κλάουζερ είχε αναφέρει πως, προκειμένου να επιτευχθούν γρήγορα αποτελέσματα στο δικαστήριο, αρχικά περιορίστηκε σε τέσσερις ο αριθμός των περιπτώσεων για την κατάθεση αγωγής.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως ένας άνθρωπος ο οποίος είχε προσβληθεί από κορονοϊό στο Ισγκλ έχει καταλήξει, σε δύο περιπτώσεις Γερμανών η ασθένεια ήταν τόσο σοβαρή που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση και πιθανόν να έχουν μόνιμες συνέπειες, ενώ ένας τέταρτος από τους προσβληθέντες είναι υγιής, αλλά πρέπει να αναμένει μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η Ένωση κατηγορεί τις τοπικές αρχές του Τιρόλου και τους υπεύθυνους πολιτικούς σε ομοσπονδιακό επίπεδο, για σοβαρά σφάλματα στη διαχείριση της πανδημίας στις περιοχές σκι του Τιρόλου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020.

Το Ισγκλ θεωρείται το σημείο "μηδέν" για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Αυστρία και σε περιοχές της Ευρώπης, και σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις από τις αυστριακές αρχές, το 40% όλων των εγχώριων μολύνσεων αποδίδονταν στο Ισγκλ, ενώ και πολλοί Γερμανοί τουρίστες πιστεύουν επίσης ότι έχουν μολυνθεί εκεί.

Η κοιλάδα Πάτσναουν, όπου βρίσκεται και το Ισγκλ, τέθηκε σε καραντίνα στις 13 Μαρτίου, αλλά, κατά την άποψη των επικριτών και των ανθρώπων που είχαν ασθενήσει, αυτό το βήμα θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Πέτερ Κόλμπα, είχε δηλώσει στο παρελθόν πως σχετική έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, πρωτεύουσας του Τιρόλου, αποδεικνύει ότι ο ιός Sars-CoV-2 πρέπει να είχε διαδοθεί στο Ισγκλ ήδη από τον Φεβρουάριο, επειδή τόσο οι τουρίστες, όσο και οι ντόπιοι, είχαν μολυνθεί μαζικά.

«Εάν είχαν ελεγχθεί εγκαίρως και λόγω ασαφών συμπτωμάτων, οι αρχές θα έπρεπε να ενεργήσουν νωρίτερα και αυτό θα είχε σώσει χιλιάδες τουρίστες από τη μόλυνση, μερικούς από τους οποίους από σοβαρές συνέπειες», σύμφωνα με τον Πέτερ Κόλμπα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη πτώση στα θέατρα της Βιέννης λόγω των μέτρων

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο αριθμός των συνδρομητών (σ.σ. εκείνων που προαγοράζουν εισιτήρια για σειρά παραστάσεων μέσα στην επόμενη χρονιά) στο Θέατρο στη Γιόζεφστατ», μειώθηκε κατά 4.000 στις 15.000.
ΔΙΕΘΝΗ

Θετικός ο αυστριακός ΥΠΕΞ ακυρώνει επισκέψεις σε Ελλάδα και Κύπρο

«Μέχρι στιγμής είναι ασυμπτωματικός», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων APA ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Για τον λόγο αυτόν, ο υπουργός ακύρωσε τις προγραμματισμένες επισκέψεις του τις προσεχείς ημέρες σε Μ. Βρετανία, Δανία, Ελλάδα και Κύπρο.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Σε ισχύ τα νέα αυστηρότερα μέτρα για περιορισμό του κορονοϊού

Η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους, σε ολόκληρο το εμπόριο, στον τομέα των υπηρεσιών, σε δημόσιες υπηρεσίες όπου υπάρχει επαφή με το κοινό, και στα σχολεία.
ΔΙΕΘΝΗ

Άγνωστος αριθμός των ασυμπτωματικών που επιστρέφουν από διακοπές στην Αυστρία

Εάν κανείς αναγάγει τον σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι υπάρχει τώρα τεράστια πίεση λοίμωξης στον αυστριακό πληθυσμό, από εκείνους που είναι θετικοί ασυμπτωματικοί.
ΔΙΕΘΝΗ

Μειώνεται η μέση ηλικία όσων έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στην Αυστρία

Συνολικά έχουν καταγραφεί στη χώρα 23.884 επιβεβαιωμένα κρούσματα νέου κορονοϊού, 20.890 άνθρωποι έχουν αποθεραπευθεί, οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 721 και έχουν διενεργηθεί 1.037.888 διαγνωστικά τεστ.