Φωτο: ΑΠΕ

Χάος και προσβολές στο πρώτο ντιμπέιτ Τραμπ - Μπάιντεν

Οι δύο υποψήφιοι διέκοψαν επανειλημμένα ο ένας τον άλλο και αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς. «Ενοχλημένο» από τον τόνο του ντιμπέιτ το 69% των τηλεθεατών, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Ιδιαίτερα τεταμένο, με ανταλλαγή προσβολών και χαρακτηρισμών, ήταν το κλίμα στο πρώτο ντιμπέιτ των δύο υποψήφιων για την προεδρία των ΗΠΑ, με τον Τραμπ να λέει πως ο Μπάιντεν δεν έχει «ίχνος ευφυίας» και τον πρώην αντιπρόεδρο να τον χαρακτηρίζει «ψεύτη», «κλόουν», «ρατσιστή» και το «κανίς» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δύο υποψήφιοι διέκοψαν επανειλημμένα ο ένας τον άλλο, αναγκάζοντας εντέλει τον συντονιστή να επέμβει ανεβάζοντας πολύ τον τόνο της φωνής του.

Θα γίνει νοθεία, εκλογικές «απάτες που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διατείνεται εδώ κι εβδομάδες, χωρίς να παρουσιάζει κανένα στοιχείο που να το τεκμηριώνει, ότι οι επιστολικές ψήφοι ενδέχεται να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα.

«Μπορεί να μην ξέρουμε» το αποτέλεσμα προτού «περάσουν μήνες», επέμεινε, με τον Μπάιντεν να δεσμεύεται ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, ακόμη και στην περίπτωση που ηττηθεί, και τον Τραμπ να αποφεύγει για ακόμη μια φορά να πράξει το ίδιο.

«Μαριονέτα» της «ριζοσπαστικής αριστεράς»

«Η ριζοσπαστική αριστερά σε χειραγωγεί σαν μαριονέτα», είπε ο Τραμπ εξαπολύοντας μια από τις πολλές σφοδρές επιθέσεις του κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας. Υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν θα αποδεικνυόταν αδύναμος μπροστά στην εγκληματικότητα και τη βία εάν εκλεγόταν στον Λευκό Οίκο. «Δεν θες να πεις τίποτα για τον νόμο και την τάξη», επέμεινε απευθυνόμενος στον πρώην αντιπρόεδρο.

Παράλληλα, ο Τραμπ αναφέρθηκε στον γιο του Τζ. Μπάιντεν, ο οποίος είχε αναλάβει θέση στο διοικητικό συμβούλιο ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, με τη συζήτηση να εκτραχύνεται πολύ γρήγορα και τους δύο άνδρες να κατηγορούν ο ένας τον άλλο για νεποτισμό και αδιαφάνεια.

Ο Τραμπ είπε ότι ο Χάντερ Μπάιντεν υπήρξε μέλος του ΔΣ της Μπουρίσμα, ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, κάτι που χαρακτήρισε τεκμήριο διαφθοράς.

«Δεν είναι αλήθεια αυτό», απάντησε ο Μπάιντεν, «ο γιος μου δεν έκανε τίποτα κακό» στην εταιρεία αυτή, πρόσθεσε προτού αντεπιτεθεί στον Τραμπ διότι μέλη της οικογένειάς του ανέλαβαν ρόλους στον Λευκό Οίκο.

«Είσαι ο χειρότερος πρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική»

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είπε στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ότι «τα έκανε θάλασσα» κατά τη διάρκεια της θητείας του. «Είσαι ο χειρότερος πρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική, έλα τώρα», είπε ο Μπάιντεν, εμφανώς απαυδισμένος διότι ο Τραμπ τον διέκοπτε συνεχώς.

«Τα έκανε θάλασσα», είπε μερικά λεπτά αργότερα ο πρώην αντιπρόεδρος, αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία και ειδικότερα στη βιομηχανία, ενώ κατηγόρησε τον Τραμπ πως δεν έκλεισε καλές συμφωνίες για το εμπόριο, μολονότι υποσχόταν ότι θα «διόρθωνε» τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με άλλα κράτη στην προεκλογική του εκστρατεία το 2016.

«Έκανε ελάχιστα», επέμεινε ο Μπάιντεν.

Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

«Θα επανενταχθούμε στη συμφωνία του Παρισιού», εξήγγειλε από την πλευρά του ο Μπάιντεν, παρουσιάζοντας παράλληλα διαστάσεις του σχεδίου του για την οικοδόμηση κτιρίων φιλικότερων προς το περιβάλλον και τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το σχέδιο αυτό «όχι μόνο δεν θα κοστίσει σε κόσμο τη δουλειά του, αλλά θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας», διαβεβαίωσε υποσχόμενος «νέες υποδομές» που θα είναι «πράσινες».

Ο Μπάιντεν είπε πως οι ΗΠΑ έχουν «σοβαρό πρόβλημα» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αναφέροντας στις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και άλλα προβλήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι περισσότεροι τηλεθεατές «ενοχλήθηκαν» από το χαοτικό ντιμπέιτ 

Οι περισσότεροι από τους τηλεθεατές αισθάνθηκαν ενοχλημένοι από τον εξαιρετικά τεταμένο και εξαιρετικά «αρνητικό» τόνο του πρώτου ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, έδειξε δημοσκόπηση του CBS, με μόλις το 17% των ερωτηθέντων να λέει πως αποκόμισε θετική αίσθηση από τη συζήτηση.

Το 48% των τηλεθεατών κρίνει ότι νικητής αυτής της πρώτης αναμέτρησης ήταν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ενώ το 41% θεώρησε αντιθέτως πως κέρδισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Το υπόλοιπο 11% θεώρησε ότι δεν κέρδισε καθαρά κανείς.

Το 69% των ερωτηθέντων είπε ότι αισθάνθηκε «ενοχλημένο» από τον τόνο της τηλεμαχίας, και μόλις το 17% είπε πως αισθάνθηκε καλύτερα «πληροφορημένο» αφού παρακολούθησε την εκπομπή αυτή. Περίπου το 20% είπε πως αισθάνθηκε απαισιοδοξία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ