Φώτο: Shutterstock

«Βουτιά» 31,4% για το αμερικανικό ΑΕΠ στο β' τρίμηνο

Θετικά, όμως, μηνύματα στέλνει η αγορά εργασίας, με δημιουργία 749.000 θέσεις εργασία στον ιδιωτικό τομέα τον Σεπτέμβριο, επίπεδο καλύτερο των προβλέψεων.

Τη χειρότερη πορεία της από τα τέλη της δεκαετίας του '60 ακολούθησε στο β' τρίμηνο του 2020 η αμερικανική οικονομία καθώς συρρικνώθηκε κατά 31,4%, με την εικόνα να είναι ελαφρώς καλύτερη από το 31,7% που είχε ανακοινώσει το υπ. Εμπορίου της χώρας στην προηγούμενη καταμέτρηση.

Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ήταν ύφεση 10% και είχε σημειωθεί στο α' τρίμηνο του 1958, σύμφωνα με στοιχεία του CNBC.

Παρά, πάντως, τη σφοδρή ύφεση οι αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα είναι μεταξύ αυτών που θα εμφανίσουν εξαιρετική εικόνα στο τρέχον τρίμηνο, με τη μέση πρόβλεψη να μιλά για ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 30%, μετά την άρση του lockdown και την επιστροφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε σχετικά καλούς ρυθμούς. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για το τρέχον τρίμηνο θα ανακοινωθούν στις 29 Οκτωβρίου, δηλαδή μόλις πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. 

Άλλωστε θετικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε η αγορά εργασίας, καθώς τον Σεπτέμβριο ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε περισσότερες του αναμενόμενου νέες θέσεις εργασίας, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του το ινστιτούτο ADP.

Βάσει αυτής οι αμερικανικές επιχειρήσεις δημιούργησαν 749.000 θέσεις εργασίας τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φθάσουν στις  649.000 θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, είχαν δημιουργηθεί  481.000 νέες θέσεις. 

«Η αγορά εργασίας συνεχίζει ανακάμπτει σταδιακά», τόνισε ο  said Ahu Yildirmaz, αντιπρόεδρος του ADP Research Institute, προσθέτοντας ότι «τον Σεπτέμβριο το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρηματικών κλάδων και επιχειρήσεων είδαν κέρδη τους να αυξάνονται, ιδιαίτερα στους τομείς εμπορίου, μεταφορών και κοινής ωφέλειας, ενώ η μεταποίηση ήταν ο κλάδος που ηγήθηκε». 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ