Φώτο: Shutterstock

Λαγκάρντ: Ανησυχίες για δεύτερο κύμα πτώσης της οικονομίας

Δύσκολη μία ανάκαμψη τύπου «V» τονίζει η επικεφαλής της ΕΚΤ, καλώντας τις κυβερνήσεις να μην άρουν πρόωρα τα εφαρμοζόμενα μέτρα στήριξης. 

Φόβους ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης δεν θα είναι σχήματος «V» εξέφρασε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην εφημερίδα «Wall Street Journal».

Η κα Λαγκάρντ υποστήριξε ότι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και νέα περιοριστικά μέτρα θα πλήξουν την ανάκαμψη, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην άρουν πρόωρα τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζουν. 

«Αν και στα τέλη της άνοιξης ξεκίνησε η ανάκαμψη, πλέον θεωρούμε ότι τα νέα μέτρα περιορισμού που ελήφθησαν θα έχουν αντίκτυπο. Φοβάμαι ότι η ανάκαμψη τύπου «V» που αναμέναμε δεν θα έρθει», υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ. 

Η συνεχιζόμενη αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού ανά την Ευρώπη αναγκάζει τις κυβερνήσεις να επιβάλουν τοπικά περιοριστικά μέτρα, ενώ η ΕΚΤ τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι πέραν των δικών της κινήσεων και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να λάβουν σειρά μέτρων στήριξης των οικονομιών τους. 

Από την πλευρά της η κα Λαγκάρντ, όπως το συνηθίζει το τελευταίο διάστημα, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει παράταση –με την ανακοίνωση να γίνεται τον Δεκέμβριο- του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ, ύψους 1,35 τρισ. ευρώ το οποίο εφαρμόζει η ΕΚΤ. Το πρόγραμμα τυπικά ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2021. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ένας χρόνος Λαγκάρντ στο τιμόνι της ΕΚΤ

Ο προηγούμενος επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε μία μάλλον συντηρητική αντίληψη περί επικοινωνίας και μόνο οι δικές του δηλώσεις ή εκτιμήσεις θεωρούνταν καθοριστικές για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.