Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παρατείνουν τη συνθήκη New START για τα πυρηνικά

Αρνητική εμφανίζεται η Ρωσία, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται και τον Μ. Πομπέο να δηλώνει αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοιχτές στην παράταση της συνθήκης New START για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών πριν εκπνεύσει η ισχύς της τον Φεβρουάριο στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης που επιτεύχθηκε στις πρόσφατες συνομιλίες με την Ρωσία.

«Θα χαιρετίζαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε μια συμφωνία βασισμένη στην αμοιβαία κατανόηση που επιτεύχθηκε στις τελευταίες δύο εβδομάδες αναφορικά με το πώς φαίνεται το εύρος των δυνατοτήτων για την παράταση της New START», δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξη τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κατά την άποψη του «είναι μια έκβαση, που θα ωφελήσει ολόκληρο τον κόσμο και ενισχύει την σταθερότητα των πιο επικίνδυνων εξοπλισμών».

Ο Πομπέο διαβεβαίωσε ότι ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για τον έλεγχο τον εξοπλισμών Μάρσαλ Μπίλινγκσλι και η ομάδα του εργάζονται πολύ εντατικά και βρίσκονται σε επαφή με τους Ρώσους συναδέλφους τους. «Ελπίζω ότι οι Ρώσοι θα βρουν τον τρόπο να συμφωνήσουν με το αποτέλεσμα, το οποίο για να είμαι ειλικρινής, κατά την άποψη μου, ανταποκρίνεται και στα συμφέροντα τους και στα δικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο Πομπέο εκφράζοντας την ελπίδα ότι στην διαδικασία της μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων θα συνταχθεί στο μέλλον και η Κίνα με την Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Όχι από τη Ρωσία 

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν θα προχωρήσει με τις ΗΠΑ στην παράταση της νέας συνθήκης New START για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών, παρά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο ζήτημα αυτό μεταξύ των δύο χωρών.

Η νέα συνθήκη για τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών New START, η οποία υπογράφηκε το 2010, και ορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, έχει 10ετη ισχύ και εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου 2021.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι μια συμφωνία που αφορά την παράταση της συμφωνίας στην ουσία έχει επιτευχθεί.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί. Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε ότι και η ρωσική και η αμερικανική πλευρά κατανοούν ότι είναι αναγκαίο να παραταθεί η ισχύς της συνθήκης για την μείωση των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών, αλλά «στιβαρές συμφωνίες» στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών.

«Στο θέμα αυτό γίνονται επαφές σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και σε υψηλό επίπεδο. Συν τοις άλλοις προς το παρόν δεν μιλάμε για την επίτευξη κάποιων σαφών συμφωνιών. Προς το παρόν δεν αρχίσαμε να λέμε ότι υπάρχουν κάποιες στιβαρές συμφωνίες», δήλωσε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία των ΗΠΑ να παρατείνουν την συνθήκη New START υπό τον όρο ότι θα παγώσουν προσωρινά και σε αμοιβαία βάση τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πεπεισμένο το Λονδίνο ότι η Ρωσία εμπλέκεται σε απόπειρα κλοπής έρευνας για το εμβόλιο

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς υποστήριξαν την Πέμπτη ότι Ρώσοι χάκερ, που δρουν «στο πλαίσιο των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών», εξαπέλυσαν επιθέσεις με σκοπό να κλέψουν την έρευνα για το εμβόλιο.