ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Γιατί ο Μπάιντεν θα είναι σύμμαχος της ΕΕ κατά της κλιματικής αλλαγής

Μια δεύτερη θητεία του Τραμπ θα είναι εκθετικά χειρότερη για το κλίμα από την πρώτη υπογραμμίζει Ολλανδός βουλευτής, με την ΕΕ να προσβλέπει στην εκλογή Μπάιντεν.

Για τις χώρες που ελπίζουν να αποφύγουν τα χειρότερα της κλιματικής αλλαγής, οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ θα είναι καθοριστικής σημασίας όσον αφορά την πορεία της παγκόσμιας δράσης για το κλίμα, λένε ειδικοί.

Βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, σχεδόν 200 χώρες δεσμεύθηκαν να εργαστούν σκληρά περιορίζοντας την παγκόσμια υπερθέρμανση στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα τις προβιομηχανικής εποχής. Από τότε, ο στόχος αυτός πήγε πιο μακριά, καθώς οι εκπομπές ρύπων εξακολουθούν να αυξάνονται. Ο Τραμπ απέρριψε στο σύνολό της τη συμφωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αποχωρήσουν από αυτήν στις 4 Νοεμβρίου.

Μια νίκη του Μπάιντεν, λένε ειδικοί, θα μπορούσε να βοηθήσει να μπουν αυτές οι προσπάθειες ξανά στις ράγες. Ο Μπάιντεν θέλει να δαπανήσει πάνω από 2 τρισ. δολάρια στη διάρκεια μιας τετραετούς θητείας προς την επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050 στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αυτή τη στιγμή είναι η δεύτερη στον κόσμο χώρα εκπομπής αερίων θερμοκηπίου. Μια περαιτέρω δέσμευση για μείωση των εκπομπών αυτή τη δεκαετία θα μπορούσε να ωθήσει την Κίνα και άλλες χώρες με υψηλούς ρύπους να ακολουθήσουν.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, τότε πιστεύω ότι μπορούμε να φέρουμε και τον υπόλοιπο κόσμο μαζί μας», δήλωσε στο Reuters ο Φρανς Τίμερμανς, ο κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ για το κλίμα.

Ο Μπάιντεν, που θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο, αν κερδίσει τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, δεσμεύθηκε να επανενταχθεί αμέσως στη Συνθήκη του Παρισιού. Αυτό θα υποχρέωνε την Ουάσινγκτον να αναλάβει μια νέα δέσμευση για τη μείωση των εκπομπών ρύπων πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2021.

«Ο Μπάιντεν θα πρέπει να κινηθεί τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του», δήλωσε ο Τζον Ποντέστα, που διετέλεσε σύμβουλος για κλιματικά και ενεργειακά θέματα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και είναι τώρα ανεπίσημος σύμβουλος του Μπάιντεν. «Άλλες χώρες θα αρχίσουν να κρίνουν το επίπεδο φιλοδοξίας της κυβέρνησης σε αυτή τη βάση», δήλωσε ο Ποντέστα στο Reuters.

Ενώ πολλές πολιτείες, πόλεις και επιχειρήσεις των ΗΠΑ έχουν αρχίσει ήδη να περικόπτουν τις εκπομπές ρύπων, η χώρα εξακολουθεί να υπολείπεται της δέσμευσης επί εποχής Ομπάμα να μειώσει τις εκπομπές από 26% έως 28% μέχρι το 2025 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.

Ο Τραμπ, που απορρίπτει το κυρίαρχο ρεύμα της επιστήμης για την κλιματική αλλαγή, ξήλωσε τους κανονισμούς της εποχής Ομπάμα, επιδιώκοντας να απαλλάξει τις βιομηχανίες ενέργειας και αυτοκινήτων από το κόστος κανονισμών που αποσκοπούν να προστατεύσουν την υγεία και το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κοντά στο δυσάρεστο φράγμα των 500.000 θανάτων από κορονοϊό οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον Αν. Φάουτσι, ανοσολόγο και σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν «δεν είχαμε γνωρίσει τέτοιον παρά πριν από 100 και πλέον χρόνια, την περίοδο της πανδημίας (της επιλεγόμενης ισπανικής γρίπης) το 1918».