Φώτο: Shutterstock

Μέτρα κατά της Τουρκίας ζητά η Γαλλία από την ΕΕ

«Η Ευρώπη οφείλει να λάβει αποφάσεις που θα ενισχύσουν τη θέση της έναντι της Τουρκίας», τόνισε ο Γάλλος υπ. Εμπορίου.

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε την πνευματική υγεία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και κάλεσε για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ χωρίς να επεκταθεί.

Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας είναι στο «κόκκινο», μετά τη δολοφονία από ακραίο ισλαμιστή, Γάλλου καθηγητή, γεγονός που οδήγησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να ξεκινήσει πόλεμο κατά του ακραίου Ισλαμισμού, λαμβάνοντας μία σειρά σκληρών μέτρων. Παράλληλα η απόφασή του να δώσει άδεια να φωτιστούν κυβερνητικά κτήρια στη Γαλλία με τα γνωστά σκίτσα του «Charlie Hedbo» τα οποία σατιρίζουν τον Μωάμεθ προκάλεσε την οργή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Ερντογάν δεν δίστασε και μάλιστα δύο φορές να υποστηρίξει ότι ο Εμ. Μακρόν «χρειάζεται ψυχίατρο» ενώ κάλεσε τους Τούρκους να ξεκινήσουν μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα. Το Παρίσι από την πλευρά του δεν «ανταπέδωσε», με τις δηλώσεις όμως Ερντογάν για την ψυχική υγεία του κ. Μακρόν να καταδικάζονται από τις χώρες της ΕΕ.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

michel_EU
ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Θα αξιολογήσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας σύντομα

Ο Σάρλ Μισέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα σχόλια του Ερντογάν εναντίον του Μακρόν και γι' αυτό το λόγο είπε «Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο».
ΔΙΕΘΝΗ

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την Τουρκία για τα Βαρώσια

Το ΕΚ καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα Βαρώσια» και προειδοποιεί ότι «το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει τις προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού, βαθαίνει τη διαίρεση και εδραιώνει τη μόνιμη διχοτόμηση».