ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γιατί η Aston Martin δίνει το 20% των μετοχών της στη Mercedes

Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία προσφέρει μέρος των μετοχών της μέχρι το 2023 στη Mercedes ώστε να πραγματοποιήσει το άλμα στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα.

Η ταχεία μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στις μικρές σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίες γιατί πρέπει να ξοδέψουν μεγάλα ποσά στην ανάπτυξη των καινούργιων, αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Aston Martin, η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, στη προσπάθειά της να δημιουργήσει νέα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων, συμφώνησε με τη Mercedes-Benz, να της παρέχει την ανάλογη τεχνολογία.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz, που ανήκει στον όμιλο Daimler, είχε ήδη αποσπάσει μερίδιο 2,6 % από τις μετοχές τής Aston Martin και τώρα σε αντάλλαγμα έλαβε ακόμη ένα μέρος από τις μετοχές της βρετανικής μάρκας.

Η Mercedes-Benz πρόκειται να αυξήσει το μερίδιό της στη βρετανική Aston Martin έως και 20% έως το 2023, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως ανακοίνωσε η Aston Martin.

Η συμφωνία προβλέπει η Aston Martin να έχει πρόσβαση στη βασική τεχνολογία της Mercedes-Benz, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών και ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης.

Το 2013, η Aston Martin υπέγραψε συμφωνία με την Daimler για να προμηθεύσει την επόμενη γενιά αυτοκινήτων Aston Martin με κινητήρες Mercedes-AMG. Η Mercedes-AMG επρόκειτο, επίσης, να προμηθεύσει την Aston Martin με ηλεκτρικά συστήματα. Αυτή η τεχνική συνεργασία είχε σκοπό να υποστηρίξει την παρουσίαση της νέας γενιάς μοντέλων από την Aston Martin που θα ενσωματώνει νέα τεχνολογία και κινητήρες.

Το πρώτο μοντέλο για την τεχνολογία της Mercedes-Benz ήταν το DB11, που εμφανίσθηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης του 2016, το οποίο διαθέτει, επίσης, ηλεκτρονικά συστήματα Mercedes-Benz για την ψυχαγωγία, την πλοήγηση και άλλα συστήματα. Το 2018 V8 Vantage, που παρουσιάστηκε στα τέλη του 2017, χρησιμοποίησε έναν κινητήρα διπλού υπερσυμπιεστή Mercedes-Benz V8 και συστήματα ψυχαγωγίας. Η Mercedes θα αυξήσει τη συμμετοχή της «σταδιακά» από 5% σε 20%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Απολύσεις στην Mercedes φέρνουν οι κανονισμοί για τους ρύπους

Η Daimler προσπαθεί να εξοικονομήσει περίπου 1 δισεκ. ευρώ στη Mercedes-Benz, με τη λύση που έχει προκριθεί να είναι εκείνη της περικοπής θέσεων εργασίας. Οι αυστηρότεροι κανονισμοί για τους ρύπους θα πιέσουν τα κέρδη.