ΓΔ: 2421.69 1.06% Τζίρος: 313.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Ανάπτυξη - ρεκόρ για τη Γερμανία στο γ' τρίμηνο, αύξηση 18,2% στη Γαλλία

Η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2020, ενώ η Γαλλία καθοδικά. Το δ' τρίμηνο θα είναι χειρότερο από τις προβλέψεις, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Με ρυθμό-ρεκόρ 8,2% αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Γερμανίας, καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ανέκαμψε εν μέρει από τη χειρότερη ύφεση που έχει καταγράψει ποτέ εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis, η αύξηση του ΑΕΠ από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο ήταν το μεγαλύτερη από τότε που η στατιστική υπηρεσία άρχισε να συλλέγει τριμηνιαία στοιχεία για την ανάπτυξη το 1970 και ισχυρότερη από την αύξηση κατά 7,3% που ανέμεναν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters.

Η ανάπτυξη αυτή ακολούθησε μια πτώση σχεδόν 10% στο δεύτερο τρίμηνο και προκλήθηκε κυρίως από την ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη, τις επενδύσεις σε εξοπλισμό και τις εξαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία. 

Στη Γαλλία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 18,2% στο τρίτο τρίμηνο, έπειτα από πτώση 13,7% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την Insee. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,3%. 

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ στο σύνολο του 2020, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση κατά 5,5% από 5,8% προηγουμένως. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,9% σε εποχιακά προσαρμοσμένους όρους, ενώ η κυβέρνηση επαναδιατύπωσε την πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 4,4% το 2021. 

Αντίθετα, η κυβέρνηση της Γαλλίας προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση, εκτιμώντας πως το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 11% στο σύνολο του έτους, από 10% που εκτιμούσε προηγουμένως. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε χθες ότι το δ' τρίμηνο θα είναι χειρότερο από τις προβλέψεις για την ευρωζώνη και ίσως τελικά υπάρξει αρνητική τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ (ενώ προβλεπόταν +3,1%). 

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, όχι μόνο το Συμβούλιο θεωρεί ότι οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί για την οικονομία, αλλά και η υφιστάμενη πρόβλεψη της ΕΚΤ για αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης σε τριμηνιαία βάση κατά 3,1% το δ' τρίμηνο έχει τεθεί σε αναθεώρηση και σίγουρα εκτιμάται πλέον ότι το ποσοστό θα είναι μικρότερο, χωρίς να αποκλείεται να γίνει αρνητικό.

Ισπανία

Και η Ισπανία ανακοίνωσε ιστορική ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο, με το ΑΕΠ στη τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να ενισχύεται 16,7%, μετά από πτώση 17,8% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, INE. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ανάπτυξη 13,5%.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,7% το γ' τρίμηνο, ενώ οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν 15,2%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ευρωπαϊκές χώρες έτοιμες για άρση κυρώσεων κατά του Ιράν μετά τη συμφωνία

Οι κυβερνήσεις Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας χαιρέτισαν τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για λήξη του πολέμου και δήλωσαν έτοιμες να άρουν κυρώσεις, ζητώντας από το Ιράν σαφή και επαληθεύσιμα βήματα στο πυρηνικό του πρόγραμμα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Η Μόσχα συζήτησε με πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών συνάντησε τους πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας στη Μόσχα, λίγες μέρες μετά τη σύνοδο στο Λονδίνο, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες στήριξαν διάλογο Ουκρανίας-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Γερμανία εξετάζουν μεταρρύθμιση της διπλωματικής υπηρεσίας ΕΕ

Η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν μεταρρυθμίσεις στη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ, εξετάζοντας μείωση των αρμοδιοτήτων της EEAS και μεταφορά τους στην Επιτροπή και τα κράτη-μέλη, σύμφωνα με τους Financial Times.
Άτρακτος Airbus A321
ΔΙΕΘΝΗ

Airbus: Απογοήτευση για την αποτυχία SCAF, αλλά η συνεργασία Γερμανίας-Γαλλίας πρέπει να συνεχιστεί

Η Airbus εξέφρασε απογοήτευση για την ακύρωση του κοινού γαλλογερμανικού μαχητικού SCAF, ωστόσο τόνισε πως άλλες πτυχές της συνεργασίας πρέπει να συνεχιστούν, παρά τις διαφωνίες με τη Dassault που οδήγησαν στη διάλυση του προγράμματος.
Μπαρτ ντε Βέβερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγος πρωθυπουργός: «Βλακεία» η ακύρωση του κοινού μαχητικού Ευρώπης

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Μπαρτ ντε Βέβερ χαρακτήρισε «βλακώδη» την εγκατάλειψη του σχεδίου κοινού μαχητικού με Ισπανία λόγω διαφωνίας Γαλλίας-Γερμανίας, τονίζοντας την ανάγκη συλλογικής ευρωπαϊκής αμυντικής δράσης.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Καμία συμφωνία για την Ουκρανία, χωρίς συμμετοχή της Πολωνίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως η Πολωνία πρέπει να μετέχει σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι συμφωνίες χωρίς την Πολωνία δεν θα είναι δεσμευτικές για τη χώρα.