ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:01:48 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συμφωνία GM - απεργών: Δίνονται αυξήσεις, κλείνουν εργοστάσια

Τέλος φαίνεται να μπαίνει στην μεγαλύτερη απεργία που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην General Motors, με την αυτοκινητοβιομηχανία να έρχεται σε συμφωνία με το συνδικάτο «United Auto Workers» (UAW).

Λευκός καπνός φαίνεται να βγήκε από τις διαπραγματεύσεις της General Motors με το συνδικάτο «United Auto Workers» (UAW) προκειμένου να μπει ένα τέλος στη μεγαλύτερη απεργία που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία.

Συγκεκριμένα, οι απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου, με τους εργαζόμενους να ζητούν αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα, διεύρυνση των καλύψεων υγείας αλλά και να υποχρεωθεί η εταιρεία να βρει δουλειά για τους εργαζόμενους στα τέσσερα εργοστάσιά της που θα κλείσουν.

Τελικά, όπως φαίνεται, μετά από 31 ημέρες και περίπου 2 δις δολάρια χαμένα (σε αυτό το ποσό υπολογίζεται το κόστος της απεργίας) οι δύο πλευρές κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία.

Η συμφωνία είναι τετραετούς διάρκειας και περιλαμβάνει 3% αύξηση μισθών κατά το δεύτερο και τέταρτο έτος και 4% εφάπαξ πληρωμές κατά το πρώτο και το τρίτο έτος, δήλωσε η UAW. Η GM συμφώνησε επίσης να μετατρέψει σε μόνιμους τους εργαζόμενους που έχουν κλείσει τρία χρόνια στην εταιρεία.

Τα πλήρη μέλη του UAW θα λάβουν επίσης μια πληρωμή ύψους 11.000 δολαρίων μετά την επικύρωση της σύμβασης και οι ενεργοί έκτακτοι υπάλληλοι θα λάβουν $ 4.500. 

Επίσης,το ανώτατο όριο των 12.000 δολαρίων για τις κατανομές των κερδών στα μέλη έχει εξαλειφθεί.

Ακόμα, όλοι οι μόνιμοι υπάλληλοι θα φτάσουν στο ανώτατο επίπεδο των χρημάτων που μπορούν να κερδίζουν ανά ώρα μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Επιπροσθέτως, η GM συμφώνησε να αφήσει ανέγγιχτη την κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης της Ένωσης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα έξοδα για τα μέλη της.

Τέλος, η εταιρεία συμφώνησε να φέρει ένα νέο προϊόν στα εργοστάσιά της, με τις πληροφορίες να λένε ότι πρόκειται για ηλεκτρικά φορτηγά.

Στον αντίποδα, η GM θα κλείσει το Lordstown και δύο εργοστασιακές μονάδες στη Βαλτιμόρη και στο Warren του Michigan.

Πλέον, είναι στο χέρι των 48.000 υπαλλήλων να αποφασίσουν για τη τύχη της συμφωνίας ενώ δεν έχει καταστεί σαφές αν μέχρι να αποφασίσουν θα σταματήσει η απεργία, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να χαθούν ακόμα δύο εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σχεδόν 100 νέα εξηλεκτρισμένα μοντέλα έως το 2025 στην Κίνα

Μεταξύ των σχεδόν 100 μοντέλων, τα οποία περιλαμβάνουν νέα και υπάρχοντα μοντέλα, η SAIC σχεδιάζει να έχει πάνω από 20 plug-in υβριδικά μοντέλα και 10 οχήματα κυψελών καυσίμου υδρογόνου, δήλωσε ο πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Δραστικά μέτρα από General Motors και Ford για περιορισμό των εξόδων

Δυο από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ για να αντισταθμίσουν το πλήγμα από τον κορονοϊό προχωρούν σε περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους και προγραμματίζουν την επ' αόριστο αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων.