ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Πρώτος αποκλειστικά γυναικείος περίπατος στο διάστημα

Δύο αστροναύτες της NASA, η Κριστίνα Κοχ και η Τζέσικα Μέιρ έγραψαν σήμερα ιστορία, πραγματοποιώντας τον πρώτο αποκλειστικά γυναικείο περίπατο στο διάστημα.

Η Κριστίνα Κοχ και η Τζέσικα Μέιρ, αστροναύτες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), έκαναν κοινή έξοδο από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΣΣ) και έγιναν οι πρώτες γυναίκες που «περπάτησαν» στο διάστημα χωρίς τη συνοδεία άντρα συναδέλφου. Στην έξοδο που διήρκησε περίπου έξι ώρες, οι δύο αστροναύτες κατάφεραν όχι να αλλάξουν μπαταρίες, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά να αντικαταστήσουν ένα χαλασμένο εξάρτημα (ρυθμιστής φόρτισης-εκφόρτισης), που εμπόδιζε να λειτουργεί σωστά μια νέα μπαταρία ιόντων λιθίου του ΔΣΣ, η οποία είχε τοποθετηθεί προ ημερών. 

Έως τώρα όσες γυναίκες είχαν κάνει διαστημικό περίπατο, συνοδεύονταν από άνδρα. Από τον πρώτο διαστημικό περίπατο το 1965, συνολικά 227 αστροναύτες έχουν «περπατήσει» στο διάστημα, εκ των οποίων 15 γυναίκες (όλες Αμερικανίδες πλην μίας). Η πρώτη γυναίκα που «περπάτησε» στο διάστημα, ήταν το 1984 η Σοβιετική, Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, έξω από το σοβιετικό σταθμό Σαλιούτ 7, η οποία συνοδευόταν από συμπατριώτη της κοσμοναύτη. Ο πρώτος άνθρωπος που «περπάτησε» στο διάστημα, ήταν ο Σοβιετικός Αλεξέι Λεόνοφ, που πέθανε προ ημερών σε ηλικία 85 ετών.

Αξίζει ίσως να σημειωθεί οτι ο γυναικείος διαστημικός περίπατος είχε προγραμματισθεί για τον περασμένο Μάρτιο, αλλά είχε αναβληθεί λόγω έλλειψης διαστημικών στολών στο κατάλληλο για γυναίκες μέγεθος (medium).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΑΕ: Το Hope έστειλε την πρώτη φωτογραφία από τον πλανήτη Άρη

«Η αποστολή των Εμιράτων συνέλαβε την εικόνα του μεγαλύτερου ηφαιστείου του ηλιακού συστήματός μας, του Όρους Όλυμπος, να αναδύεται στο φως το ήλιου, νωρίς το πρωί», ανέφερε η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ.
ΔΙΕΘΝΗ

Μία δεύτερη σημαία «κυματίζει» πια στη Σελήνη, η κινεζική

Όπως έκανε γνωστό η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA), που έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία που τράβηξε το Chang'e 5, η σημαία από ύφασμα έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για να αντέξει τις ακραίες θερμοκρασίες στη Σελήνη.