ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δεύτερο εμβόλιο από τη Μoderna: Στο 95% η αποτελεσματικότητα

«Θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει την Covid-19», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο πρόεδρος της Moderna Stephen Hoge. Η εταιρεία θα υποβάλλει αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή.

Νέα ώθηση αισιοδοξίας στον αγώνα κατά της πανδημίας έδωσαν τα αποτελέσματα της 3ης φάσης δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna που ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 94,5%«Θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει την Covid-19», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο πρόεδρος της Moderna Stephen Hoge.

Η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει τώρα να υποβάλει αίτηση στην αμερικανική ρυθμιστική αρχή, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, για έγκριση έκτακτης ανάγκης τις επόμενες εβδομάδες.Το εμβόλιο Moderna δεν αναμένεται να είναι διαθέσιμο εκτός ΗΠΑ έως το επόμενο έτος. Η βιοτεχνολογία δήλωσε ότι θα έχει 20 εκατομμύρια δόσεις έτοιμες να αποσταλούν στις ΗΠΑ πριν από το τέλος του 2020 και ελπίζει να κατασκευάσει 500 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο δόσεις παγκοσμίως τον επόμενο χρόνο. Η ΕΕ έχει συμφωνήσει με την εταιρεία την προμήθεια 80 εκατομμυρίων δόσεων και επιπλέον 80 εκατομμύρια σε δεύτερο στάδιο.

Ωστόσο, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτά είναι ακόμη πρώιμα δεδομένα και βασικές ερωτήσεις παραμένουν αναπάντητες.

Πόσο αποτελεσματικό είναι είναι;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των 95 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 μεταξύ των 30.000 συμμετεχόντων στην δοκιμή, διαπιστώθηκε ότι τα 90 αφορούσαν ανθρώπους που είχαν λάβει εικονικό φάρμακο (placebo), έναντι 5 που αφορούσαν ανθρώπους οι οποίοι είχαν λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna. «Η συνολική αποτελεσματικότητα ήταν αξιοσημείωτη ... είναι μια υπέροχη μέρα», δήλωσε ο Ταλ Ζακ, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna.

Τι δε γνωρίζουμε ακόμα;

Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανοσία καθώς οι εθελοντές θα πρέπει να παρακολουθούνται για πολύ περισσότερο χρόνο πριν μπορέσουμε να απαντήσουμε. Υπάρχουν υποδείξεις ότι προσφέρει κάποια προστασία σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από το Covid, αλλά δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία. Ο κ. Ζακ είπε στο BBC ότι τα δεδομένα τους μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το εμβόλιο «δεν φαίνεται να χάνει την ισχύ του» ανάλογα με την ηλικία του εμβολιαζόμενου.

Και δεν είναι γνωστό εάν το εμβόλιο απλώς σταματά τους ανθρώπους να γίνουν σοβαρά άρρωστοι ή αν τους σταματά να διαδίδουν επίσης τον ιό.

Είναι ασφαλές;
Δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά τίποτα, συμπεριλαμβανομένης της παρακεταμόλης, δεν είναι 100% ασφαλές. Ελαφριά κούραση, πονοκέφαλος και πόνος αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό από μερικούς ασθενείς.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα περιμέναμε με ένα εμβόλιο που λειτουργεί και προκαλεί καλή ανοσολογική απόκριση», δήλωσε ο καθηγητής Peter Openshaw, από το Imperial College London.

Πώς συγκρίνεται αυτό με το εμβόλιο Pfizer;

Και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν την ίδια προσέγγιση για την έγχυση μέρους του γενετικού κώδικα του ιού προκειμένου να προκαλέσουν μια ανοσοαπόκριση. Τα προκαταρκτικά δεδομένα που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι πολύ παρόμοια - περίπου 90% προστασία για το εμβόλιο Pfizer / BioNTech και περίπου 95% για το Moderna's. Ωστόσο, και οι δύο δοκιμές συνεχίζονται και οι τελικοί αριθμοί θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Το εμβόλιο της Moderna φαίνεται να είναι ευκολότερο να αποθηκευτεί καθώς παραμένει σταθερό στους μείον 20C για έως και έξι μήνες και μπορεί να διατηρηθεί σε κανονικό ψυγείο για έως και ένα μήνα. Το εμβόλιο της Pfizer χρειάζεται εξαιρετικά κρύα αποθήκευση στους περίπου 75C, αλλά μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για πέντε ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες είχε ανακοινωθεί ότι εμφάνισε αποτελεσματικότητα σε πάνω από το 90% των περιπτώσεων το πειραματικό εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla, να κάνει λόγο για μια «υπέροχη ημέρα για την ανθρωπότητα και την επιστήμη». 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι εταιρείες, η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών εμφάνισε ποσοστό αποτελεσματικότητας άνω του 90% επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. 

Αυτό σημαίνει πως η προστασία επιτυγχάνεται 28 ημέρες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, καθώς πρόκειται για πρόγραμμα δύο δόσεων. Οι δυο εταιρείες εκτιμούν πως θα παραχθούν έως και 50 εκατ. δόσεις εντός του 2020 και πάνω από 1,3 δισ. δόσεις το 2021. 

Σημειώνεται πως το τελικό ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου μπορεί να διαφέρει, ωστόσο συνεχίζουν να συλλέγονται πρόσθετα δεδομένα ασφάλειας. 

Ωστόσο, οι επιστήμονες ελπίζουν για ένα εμβόλιο που να είναι τουλάχιστον 75% αποτελεσματικό, ενώ ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι έχει δηλώσει ότι ένα εμβόλιο με ποσοστό 50% ή 60% θα ήταν αποδεκτό.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό, την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα ξεπεραστεί το επόμενο στάδιο ασφαλείας, ενώ το τελικό επίπεδο ανάλυσης θα επιτευχθεί μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η αίτηση έκτακτης αδειοδότησης. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Παρακαλώ θερμά όλους τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 που καταγράφονται σε ημερήσια βάση στις ΗΠΑ έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες τριάντα ημέρες, δείχνει ανάλυση των δεδομένων από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Moderna, embolio, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Αίτημα για πλήρη έγκριση του εμβολίου για ενήλικους υπέβαλε η Μoderna

Η εταιρεία θέλει να περάσει από το στάδιο της κατεπείγουσας χρήσης στην πλήρη έγκριση. Σημειώνεται ότι η κατεπείγουσα χρήση βασίζεται στα βέλτιστα διαθέσιμα στοιχεία χωρίς την αναμονή για μακροπρόθεσμα δεδομένα παρακολούθησης.
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΔΙΕΘΝΗ

Οχάιο: Λοταρία με έπαθλο ένα εκατ. δολάρια για όσους εμβολιαστούν

Το έπαθλο αυτό θα δικαιούνται οι ενήλικοι κάτοικοι της πολιτείας που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και ότι θα δίνεται με κλήρωση, ενώ ο πρώτος νικητής θα ανακοινωθεί στις 26η Μαΐου.