ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αντίθετος ο ΠΟΥ στη χρήση ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς με Covid-19

Ισχυρό πλήγμα εναντίον του φαρμάκου που χορηγείται ενδοφλέβια και στο οποίο είχαν επενδυθεί πολλές προσδοκίες και είχε λάβει επείγουσα έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η ρεμδεσιβίρη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία για τη θεραπεία των ασθενών με Covid-19, ανεξάρτητα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι πράγματι φέρνει αποτελέσματα, μειώνοντας την πιθανότητα διασωλήνωσης ή θανάτου, αποφάνθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες και συμβουλές της αρμόδιας επιτροπής του ΠΟΥ, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal" (BMJ), δεν είναι δεσμευτικές για τους γιατρούς και μπορεί να αναθεωρηθούν στην πορεία, καθώς προστίθενται νέα δεδομένα. Βασίζονται κυρίως στη μεγάλη κλινική διεθνή δοκιμή Solidarity σε περισσότερους από 7.000 νοσηλευόμενους ασθενείς, στην οποία η χρήση του εν λόγω αντιιικού φαρμάκου της αμερικανικής εταιρείας Gilead έδειξε ότι όσοι ασθενείς το πήραν, δεν είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβιώσουν, σε σχέση με όσους δεν το είχαν πάρει,

«Τα όποια οφέλη της ρεμδεσιβίρης, αν πράγματι υπάρχουν, είναι πιθανώς μικρά και η πιθανότητα πιθανής βλάβης παραμένει», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος φαίνεται να καταφέρνει ένα ισχυρό πλήγμα εναντίον ενός φαρμάκου που χορηγείται ενδοφλέβια και στο οποίο είχαν επενδυθεί αρχικά πολλές προσδοκίες. Αφού προηγουμένως είχε δοθεί επείγουσα έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), είχε μεταξύ άλλων χορηγηθεί στον πρόεδρο Τραμπ, όταν μολύνθηκε από κορονοϊό.

Την απογοήτευση της εξέφρασε η Gilead για τη σύσταση του ΠΟΥ και τον επέκρινε ότι αγνόησε θετικά στοιχεία για τη ρεμδεσιβίρη από άλλες μελέτες πέρα από τη Solidarity.

Ο καθηγητής Πίτερ Χόρμπι του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε στη «Guardian» ότι η χρήση της ρεμδεσιβίρης -η οποία χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες- στην πανδημία πρέπει να αναθεωρηθεί. Παραμένει ασαφές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει παραγγείλει 500.000 δόσεις της ρεμδεσιβίρης, αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Άλλα παλαιότερα και φθηνότερα φάρμακα όπως το στεροειδές δεξαμεθαζόνη έχουν δείξει πιο ουσιαστικά οφέλη σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

koronoios, METH, nosokomeio, ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

Καμπανάκι επιστημόνων για την μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Κράκεν»

Η αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους που έχει εντοπιστεί και εξαπλώνεται ραγδαία, δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.
Koronoios, Korona Virus, Corona Virus, Aerodromia, Aiports
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει τη χρήση μάσκας σε πτήσεις μεγάλης διάρκειας, λόγω Covid

Θα πρέπει να γίνεται σύσταση στους επιβάτες να φορούν μάσκες σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, δήλωσε η υψηλόβαθμη αξιωματούχος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.
POY, koronoios, ygeias
ΔΙΕΘΝΗ

Στοιχεία για τα κρούσματα ζητάει από Κίνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Τα κρούσματα στην Κίνα έχουν εκτιναχθεί μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από το Πεκίνο, με τη διεθνή κοινότητα να εκφράζει την ανησυχία της πως μπορεί να υπάρξει μια νέα «έκρηξη» εμφάνισης μεταλλάξεων του ιού.
nosokomeio, koronoios, covid-19
ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό

Ομάδες ερευνητών εκτιμούν πως οι θάνατοι από κορονοϊό κυμαίνονται μεταξύ των 18 και 20 εκατομμυρίων παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάνουν λόγο για 6,5 εκατ. θανάτους.