ΓΔ: 900.32 0.32% Τζίρος: 27.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:42:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε χαμηλό έξι μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

«Τα στοιχεία αυξάνουν την πιθανότητα η ευρωζώνη να δει το ΑΕΠ να συρρικνώνεται και πάλι το τέταρτο τρίμηνο», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

Προς την πρώτη της διπλή ύφεση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία οδεύει η οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα, η οποία φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα σημερινά στοιχεία του δείκτη PMI, σύμφωνα με τα οποία η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε απότομα τον Νοέμβριο, καθώς οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού ανάγκασαν πολλές επιχειρήσεις στον τομέα υπηρεσιών να κλείσουν προσωρινά.

Όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο σύνθετος PMI της IHS Markit υποχώρησε στις 45,1 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 50 του Οκτωβρίου, ενώ οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πιο μέτρια μείωση στις 46,1 μονάδες.

«Η οικονομία της ευρωζώνης κατέγραψε και πάλι σοβαρή μείωση τον Νοέμβριο εν μέσω νέων προσπαθειών να ανακοπεί το διογκούμενο κύμα των κρουσμάτων της COVID-19», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit. «Τα στοιχεία αυξάνουν την πιθανότητα η ευρωζώνη να δει το ΑΕΠ να συρρικνώνεται και πάλι το τέταρτο τρίμηνο».

Στον κλάδο υπηρεσιών, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 41,3 από τις 46,9 μονάδες, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το αποκορύφωμα του πρώτου κύματος της πανδημίας και αρκετά χαμηλότερα από τις 42,5 που ήταν η πρόβλεψη.

Ωστόσο, η μεταποίηση είχε καλύτερες επιδόσεις καθώς πολλά εργοστάσια παρέμειναν ανοικτά, με τον αντίστοιχο δείκτη στις 53,6 τον Νοέμβριο, αν και χαμηλότερα από τις 54,8 του Οκτωβρίου. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 53,1 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 55,5 από τις 58,4 μονάδες. 

Ωστόσο με τις ελπίδες για ένα εμβόλιο και τις προσδοκίες για περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον επόμενο μήνα, η αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά βελτιώθηκε. Ο σύνθετος δείκτης για τη μελλοντική παραγωγή κατέγραψε άλμα στις 60,1 από τις 56,5 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο πριν ακόμα η πανδημία σαρώσει την Ευρώπη.

«Εταιρείες στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών είναι πλέον πιο αισιόδοξες για την επόμενη χρονιά, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τις αυξανόμενες ελπίδες ότι οι πρόσφατες ενθαρρυντικές ειδήσεις για τα εμβόλια θα επιτρέψουν να επανέλθει η ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς τη νέα χρονιά», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.

Στη Γαλλία, η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των έξι μηνών τον Νοέμβριο, με τον PMI να διαμορφώνεται στις 39,9 μονάδες, με τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών να βυθίζεται περισσότερο από ό, τι στη μεταποίηση.

Παράλληλα, η γερμανική οικονομία έδειξε ισχυρότερα σημάδια ανθεκτικότητας έναντι των ευρωπαίων ομολόγων της. Ο γερμανικός δείκτης παραγωγής PMI έφτασε στις 52 μονάδες το Νοέμβριο, το χαμηλότερο μέγεθος των τελευταίων πέντε μηνών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η άρση των μέτρων διατηρεί υψηλά την μεταποίηση στην ευρωζώνη

Η ζήτηση για προϊόντα έχει εκτιναχθεί όμως τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν στείλει στα ύψη τα κόστη των εισροών. Κατασκευαστές και προμηθευτές δυσκολεύονται να αυξήσουν την παραγωγή ώστε να ανταποκριθεί στη ζήτηση.
Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπέρασε τις προβλέψεις η ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη με 2%

Την ισχυρότερη ανάκαμψη από τις μεγάλες οικονομίες κατέγραψε η Ιταλία που ενισχύθηκε κατά 2,8% ενώ η χαλάρωση των περιορισμών έδωσε ώθησε 4,9% στην ανάπτυξη της Πορτογαλίας. Μικρότερη των προβλέψεων η άνοδος της γερμανικής οικονομίας.