ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
leyen, commission
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Συμφωνία Κομισιόν με Moderna για έως και 160 εκατ. δόσεις του εμβολίου

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), είπε ότι ο Οργανισμός θα μπορούσε να έχει διαμορφώσει επιστημονική άποψη για τα εμβόλια προς το τέλος του έτους, στο καλύτερο σενάριο.

Σε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της Covid-19, έφτασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  

«Αύριο θα εγκρίνουμε το 6ο συμβόλαιο για έως και 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna», ανέφερε σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Δημιουργούμε ένα από τα πιο ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων», τόνισε. 

Τον Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ηγείται των συνομιλιών με τις εταιρείες εξ ονόματος των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με στόχο την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της, και την πρόβλεψη για την αγορά επιπλέον 80 εκατομμυρίων δόσεων.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, η Moderna ανακοίνωσε ότι, με βάση τα ενδιάμεσα αποτελέσματα του τελευταίου σταδίου των κλινικών δοκιμών, το υποψήφιο εμβόλιό της είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό, ενώ κανείς από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές δεν ανέπτυξαν σοβαρά συμπτώματα της νόσου covid -19.  Σύμφωνα με την εταιρεία, το εμβόλιο διατηρείται για 30 ημέρες σε θερμοκρασία ψυγείου, ένα χαρακτηριστικό του που το καθιστά πιο «ικανοποιητικό» σε σύγκριση με αυτό των Pfizer - BioNTech

EMA: Επιστημονική άποψη για τα υποψήφια εμβόλια μέχρι το τέλος του έτους

Νωρίτερα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Εμερ Κουκ, δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Irish Independent, ότι ο Οργανισμός θα μπορούσε να έχει διαμορφώσει επιστημονική άποψη για τα εμβόλια κατά της Covid-19 τα οποία αιτούν έγκριση των ρυθμιστικών αρχών προς το τέλος του έτους σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο. 

«Αν υποθέσουμε ότι όλα είναι θετικά - και πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα για να είμαστε βέβαιοι - αλλά στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουμε επιστημονική άποψη προς το τέλος του έτους». «Αυτά (τα εμβόλια) αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα, πράγμα που είναι ελπιδοφόρο από επιστημονικής απόψεως, αλλά σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή στα αποτελέσματα και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τα αξιολογήσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα χωρίς να θέτουμε σε αμφισβήτηση τα συνήθη επιστημονικά μας στάνταρντ», εξήγησε.

Στόχος του ευρωπαϊκού οργανισμού είναι να καταλήξει σε θετική εισήγηση σε αντίστοιχους χρόνους με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων Φαρμάκων (U.S. Food and Drug Administration-FDA), ο οποίος αναμένεται να αποφανθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου για το εμβόλιο που παρουσιάζεται από την Pfizer, δήλωσε ο Εμερ Κουκ, σύμφωνα με την εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός είναι πιθανόν να συστήσει την χρήση των εμβολίων με βάση τα αποτελέσματα που έχουν σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Προ των πυλών το πράσινο διαβατήριο - Ποια τα χαρακτηριστικά του

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό είναι ένα προσωρινό μέτρο, ενώ θα ανασταλεί όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώσει το τέλος της διεθνούς κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία από την COVID-19.