ΓΔ: 897.4 1.03% Τζίρος: 32.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:41:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
germania, merkel, lockdown, koronoios
Φωτο: Shutterstock

Παράταση lockdown στη Γερμανία, μερική χαλάρωση στις γιορτές

Τηλεδιάσκεψη των πρωθυπουργών των κρατιδίων σήμερα με την Α. Μέρκελ. Προς παράταση η στήριξη της εστίασης. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 18.633 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Σε περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, αλλά χαλάρωση των περιορισμών για τις ημέρες των Χριστουγέννων, συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων στη Γερμανία, έπειτα από πολυήμερες διαβουλεύσεις, που θα ολοκληρωθούν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, δύο είναι μέχρι στιγμής οι βασικές ρυθμίσεις για τις οποίες επικρατεί συμφωνία τις γιορτές. Η πρώτη προβλέπει ότι από τις 23 Δεκεμβρίου ως την 1η Ιανουαρίου θα επιτρέπονται ιδιωτικές συναθροίσεις μέχρι δέκα άτομα. Από αυτό τον περιορισμό εξαιρούνται παιδιά ως 14 ετών. Οι πρωθυπουργοί συνιστούν στους πολίτες να παραμείνουν οικειοθελώς πριν τις γιορτές για μερικές ημέρες σε καραντίνα. Η δεύτερη ρύθμιση προβλέπει ότι την Πρωτοχρονιά μεν θα επιτρέπονται πυροτεχνήματα, αλλά όχι σε πολυσύχναστες πλατείες και σε κεντρικούς δρόμους. Ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών τις ημέρες των Χριστουγέννων. 

Για όλο το υπόλοιπο διάστημα προβλέπονται αυστηρότερες ρυθμίσεις. Το μερικό Lockdown παρατείνεται ως τις 20 Δεκεμβρίου. Εξαιρέσεις επιτρέπονται για περιοχές όπου τα νέα κρούσματα κορονοϊού είναι «αισθητά» κάτω των 50 ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας. Οι ιδιωτικές συναθροίσεις περιορίζονται στα πέντε άτομα από δύο διαφορετικά νοικοκυριά. Σε κλειστούς δημόσιους χώρους και σε πολυσύχναστα μέρη η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική όπως και σε μεγάλο βαθμό στους χώρους εργασίας. Σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για μαθητές από την πρώτη τάξη γυμνασίου.  διδασκαλία στα πανεπιστήμια θα γίνεται σχεδόν μόνο μέσω του διαδικτύου.

Οι πρωθυπουργοί σκοπεύουν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων στις 15 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 18.633 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 961.320, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Παράλληλα, 410 ασθενείς υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 14.771 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. 

Προς παράταση η γενναιόδωρη στήριξη της εστίασης

Για να εξισορροπηθούν ως ένα βαθμό οι τεράστιες απώλειες των πληττόμενων κλάδων, η γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται και σε παράταση του μέτρου της -ιδιαίτερα γενναιόδωρης- οικονομικής στήριξής τους. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι Χριστιανοδημοκράτες εισηγούνται μάλιστα τη διεύρυνση του μέτρου και για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραδοσιακές υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές και που δεν θα γίνουν φέτος λόγω της πανδημίας.

Η οικονομική ενίσχυση αφορά όλες εκείνες τις επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, καλλιτέχνες αλλά και συλλόγους που αναγκάστηκαν να διακόψουν την επιχειρηματική τους δράση λόγω του απαγορευτικού και συνεπώς πλήττονται άμεσα. Επιχορηγήσεις προβλέπονται και για τα ξενοδοχεία, παρότι θεωρητικά μπορούν και παραμένουν ανοικτά (για επαγγελματικά ταξίδια). 

Δικαίωμα να λάβουν άμεση οικονομική ενίσχυση έχουν επίσης επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν πλήττονται μεν άμεσα, αλλά έμμεσα, επειδή συνεργάζονται με άλλες επιχειρήσεις που εμπίπτουν στην πρώτη κατηγορία (πρέπει να αποδείξουν ότι το 80% του τζίρου τους προκύπτει από τη συνεργασία με επιχειρήσεις που έχουν κλείσει λόγω lockdown, για παράδειγμα ένα καθαριστήριο που δουλεύει ως επί το πλείστον με ξενοδοχεία και εστιατόρια). 

Επί της αρχής οι πληττόμενοι επιχειρηματίες λαμβάνουν το 75% του τζίρου που δήλωσαν τον Νοέμβριο του 2019. Δεδομένου ότι σε ορισμένους κλάδους, όπως στους καλλιτέχνες, οι τζίροι δεν είναι πάντα σταθεροί, μπορεί να ληφθεί ως βάση το μέσο μηνιαίο εισόδημα της περσινής χρονιάς. 

Ειδική ρύθμιση ισχύει για τις νέες επιχειρήσεις: Όσες ιδρύθηκαν μετά τις 31 Οκτωβρίου του 2019 μπορούν να επιλέξουν ως βάση υπολογισμού της επιχορήγησης που θα λάβουν είτε τον τζίρο του Οκτωβρίου του 2020 είτε τον μέσο όρο από την έναρξη της επιχείρησής τους. 

Σημειώνεται ότι εάν μια επιχείρηση καταγράφει τον τρέχοντα Νοέμβριο και παρά το απαγορευτικό, έσοδα που ξεπερνούν το 25% του περσινού τζίρου, τότε το ποσό αυτό αφαιρείται από την επιχορήγηση. Παράλληλα, προκειμένου να μην αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί αθέμιτου ανταγωνισμού, έχει οριστεί πλαφόν ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για μεμονωμένες επιχορηγήσεις. 

Οι μεγάλοι κερδισμένοι του ιδιαίτερα γενναιόδωρου αυτού μέτρου οικονομικής στήριξης είναι ασφαλώς οι επιχειρήσεις από το χώρο της εστίασης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, σε αρκετές περιπτώσεις το ποσό της επιχορήγησης υπερκαλύπτει τα πάγια έξοδα της επιχείρησης.  

Η «γενναιοδωρία» αυτή της γερμανικής κυβέρνησης ήταν μια συνειδητή επιλογή. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε με απλές και μη γραφειοκρατικές διαδικασίες», σχολιάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας σύμφωνα με το Spiegel. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν αναμφίβολα και οι συνεχείς εκκλήσεις του κλάδου, που εδώ και μήνες επισείει τον κίνδυνο μαζικών λουκέτων.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως καθότι η επιχορήγηση γίνεται στη βάση των δηλωθέντων εισοδημάτων, το μέτρο ωφελεί φυσικά περισσότερο τους ειλικρινείς φορολογούμενους. Και αυτό σε έναν κλάδο που θεωρείται «άντρο» φοροδιαφυγής στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

germania
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στη Γερμανία για τα χημικά εργοστάσια κοντά σε πόλεις

Στη Γερμανία έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την παρουσία των χημικών εργοστασίων κοντά σε αστικά κέντρα. Παρά το γεγονός ότι στις βιομηχανίες παράγονται επικίνδυνα προϊόντα οι ειδικοί αναφέρουν πως οι πόλεις είναι ασφαλείς από τα εργοστάσια.
germania, merkel, lockdown, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Μόνο με αρνητικό τέστ ή πιστοποιητικό η είσοδος στη Γερμανία

Αυστηροποιούνται οι κανόνες εισόδου στη χώρα με στόχο να αποτραπεί η «εισαγωγή» κρουσμάτων κορονοϊού ενώ σαρώνει η μετάλλαξη «Δέλτα». Υπέρ της γενικής υποχρέωσης για την προσκόμιση αρνητικών τεστ.